Degenerert dimensjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En degenerert dimensjon i et datavarehus er en dimensjonsnøkkel (altså primærnøkkel for en dimensjonstabell) i en faktatabell som ikke har sin egen dimensjonstabell, fordi alle de interessante attributtene har blitt plassert i analytiske dimensjoner. Med andre ord inneholder faktatabellen en fremmednøkkel som (med vilje) ikke lenker til en dimensjon.

Begrepet "degenerert dimensjon" ble definert av Ralph Kimball,[1] og navnet hentyder at denne typen modellering ifølge Kimball sin metodikk er et spesifikt og veldefinert unntak fra den ellers faste regelen om at dimensjonsattributter alltid skal trekkes ut i dimensjonstabeller.

Ifølge Bob Becker oppstår degenererte dimensjoner ofte når faktatabellens granularitet er enkelttransaksjoner (eller en transaksjonslinje). Transaksjonhodets kontrolltall tildelt av driftssystemer i forretningsprosessen er typisk degenererte dimensjoner, som for eksempel ordrenummer, saksnummer eller transaksjonsnummer. Disse degenererte dimensjonene er naturlige nøkler av foreldre av linjeelementet.

Selv om det ikke er noen korresponderende dimensjonstabell med attributter kan degenererte dimensjoner være nyttige for å gruppere rader i relaterte faktatabeller. For eksempel kan transaksjonsnummeret til utsalgssted knytte alle de individuelle varene kjøpt samtidig til en enkelt handlekurv. Et annet eksempel er i helsevesenet hvor degenererte dimensjoner kan brukes for å gruppere refusjonskrav relatert til en enkelt behandling eller sykehusopphold.

Annen bruk av begrepet[rediger | rediger kilde]

Begrepet degenerert dimensjon brukes stort sett riktig av de fleste forfattere, men det finnes også mange misvisende definisjoner. For esempel definerer Oracle FAQ en degenerert dimensjon som en "datadimensjon som er lagret i faktatabellen i stedet for en egen dimensjonstabell, slik at man eliminerer behovet for å å skjøte med en dimensjonstabell".[2] Dette impliserer at det kan være god praksis å alltid plassere dimensjonsattributter i en faktatabell, men dette er ikke tilfellet, og bør heller være unntaket enn regelen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kimball, Ralph; Ross, Margy. The Data Warehouse Toolkit: The Complete Guide to Dimensional Modeling (Second utg.). Indianapolis, IN: John Wiley & Sons. ISBN 978-0-471-20024-6. 
  2. ^ «Degenerate dimension». Besøkt 31. juli 2011.