Datong–Puzhou-banen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Datong–Puzhou-banen, også kalt Tongpu-banen, er en jernbanestrekning i provinsen Shanxi i Folkerepublikken Kina. Den ble bygd i 1930-årene, og frakter både passasjeren og gods. I 2012 var det den strekning med mest godstransport i hele Kina.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Strekningen begynner nord i Shanxi, i Datong. Shanxi er den provins i landet med de største kullforekomstene, og meget av dette transporteres med tog. I Shanxi befinner seg derfor 15 av Kinas 20 største godsstasjoner. Datong har landets nest største godsstasjon og er også utgangspunkt for jernbanestrekningen Datong-Qinhuangdao mot øst.

Avsnittet fra Datong til provinshovedstaden Taiyuan har særlig sterk godstrafikk. Nord i Taiyuan er det mange industrianlegg som er tilsluttet Datong–Puzhou-banen med egne stikkspor. Taiyuan er Kinas største jernbaneknutepunkt for godstrafikk.

Den sørlige strekningen fortsetter fra Taiyuan via Jiexiu, Linfen og Yuncheng til Puzhou, en bydel av Fenglingdu ved Shanxis sørgrense. Fra Puzhou går det videre en annen jernbanestrekning til Xi’an.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Zhenhua Chen, Kingsley E. Haynes: Chinese Railways in the Era of High-Speed. Emerald Group, Bingley 2015, ISBN 978-1-78441-985-1, s. 12–17.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]