Damenes detektivbyrå nr. 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The No. 1 Ladies' Detective Agency
orig. The No. 1 Ladies' Detective Agency Series
Forfatter(e)Alexander McCall Smith
SpråkEngelsk
SjangerKriminallitteratur

Damenes detektivbyrå nr. 1 (originaltittel: The No. 1 Ladies' Detective Agency) er en serie romaner av Alexander McCall Smith satt i Botswana og med karakteren Mma Precious Ramotswe. Serien er oppkalt etter den første romanen, utgitt i 1998. Tjueto romaner er utgitt i serien mellom 1998 og 2021.

Mma Precious Ramotswe er hovedpersonen i denne serien. Landet Botswana er på en måte også en karakter, ettersom det figurerer fremtredende i historiene. Mma Ramotswe starter opp detektivbyrået sitt ved å bruke arven fra faren for å flytte til hovedstaden Gaborone. Hun kjøper et hus til seg selv og et kontor til den nye virksomheten hennes. Hun føler at en detektiv trenger å vite om mennesker mer enn noe annet for å løse problemer for dem. Romanene handler like mye om eventyrene og svakhetene til forskjellige karakterer som de handler om å løse mysterier. Hver bok i serien følger av forrige bok.

Leserskaren var først liten, deretter vokste den brått i popularitet i USA og i England, utenfor forfatterens hjem i Skottland. I 2004 passerte salget på engelsk fem millioner, og serien er oversatt til andre språk. Kritisk mottakelse har matchet salget av romanene, generelt positive, og med tanke på at styrken til romanene ligger i karakterene og Mma Ramotswes visdom snarere enn i de spesifikke mysteriene som er løst i hver roman.[1]

Romanene er bearbeidet for radio av forfatteren og for TV.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Alexander McCall Smith - Literature». literature.britishcouncil.org. Besøkt 8. oktober 2022.