Dager i transitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dager i transitt
Forfatter(e)Knut Meling
SpråkBokmål
Utgitt1978[1]
ForlagAschehoug
Illustratør(er)Morten M. Kristiansen
Deweys desimal839.93
ISBN 978-82-03-09700-3

Dager i transitt er en roman av den norske forfatteren Knut Meling, utgitt i 1978Aschehoug forlag.[2][3][4] Omslaget var illustrert av Morten M Kristiansen.

Handling[rediger | rediger kilde]

I løpet av noen kalde og rå senvinterdager med New York på sitt gråeste og tristeste gjennomlever en ung norskættet amerikaner en akutt oppblomstrende identitetskrise. Han er født og oppvokst i norsk innvandrermiljø i Bay Ridge, Brooklyn, den skandinavisk pregede delen av New York. Han er ferdig lærerutdannet, men har lenge nølt med å skaffe seg jobb. Temperamentsfulle, italiensk-ættede Maria har nettopp flyttet fra ham, og eneste holdepunkter i øyeblikket er Manhattans barer og moren i Brooklyn. For å finne tilbake til sine røtter planlegger han en reise til Norge – en reise det aldri blir noe av. Gjennom tilbakeblikk og nåtidsscener følger vi i noen hektiske døgn hans identitetskrise, hans nasjonalitetsproblemer, vanskeligheter i forholdet til Maria, til morgen og til vennen. Krisen topper seg i en T-banevogn i en mørk tunnel et sted dypt under East River – under en av metropolens beryktede strømstanslammelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://snl.no/Knut_Meling; Store norske leksikon.
  2. ^ «Knut Meling». Store norske leksikon. 26. februar 2020. Besøkt 26. september 2020. 
  3. ^ Skogaas, Peder (23. september 1982). «Dusinvare fra Meling». Akershus Arbeiderblad. «Både rammene for boka og ambisjonene er gode nok, men den engasjerer ikke. (---) Det er synd, for Melings tidligere bøker: Dager i transitt og Storkens vinger viste oppløftende takter.» 
  4. ^ «Forfatteren har fått vinger». Helgeland Arbeiderblad. 21. desember 1979. «Knut Meling, en 29 år gammel nordmann som har bodd det meste av sitt liv i New York, kom i fjor med boka Dager i transitt. Den virket noe uryddig i komposisjonen, men forfatteren uttrykte seg godt om tanker og følelser i en personlig identitetskrise.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]