Curtiss-Wright Junior

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Curtiss-Wright Junior
1931-modell CW-1 Junior ved Carson City Airport, Nevada i 1989
Informasjon
RolleSportsfly
ProdusentCurtiss-Wright
Designet avKarl H. White
Første flyvningdesember 1930
Produsert1930-1932
Antall produsert452
Utviklet fraRobertson Skeeter
Videreutviklet tilCurtiss-Wright CW-3 Duckling

Curtiss-Wright CW-1 Junior, opprinnelig kalt Curtiss-Robertson CR-1 Skeeter er et lett sportsfly, produsert i USA i 1930-årene. Det var opprinnelig ment til å kunne selges for prisen til en middels dyr bil.

Junior hadde en toppfart på 120 km/t, hadde plass til en pilot og en passasjer, en rekkevidde på 200 km, og kunne klatre til 4000 meters høyde.

Curtiss-Wright Junior hadde to problemer som førte til at produksjonen stoppet opp: Den tre-sylindrede Szekely SR-3 stjernemotoren hadde en tendens til at sylindrene løsnet fra veivhuset. I tillegg forårsaket Pusher-konfigurasjonen med den uventede plasseringen av propellen ulykker på grunn av folk som gikk nær flyet på bakken.

Noen Juniorer ble fortsatt fløyet i 2012.

Konstruksjon og produksjon[rediger | rediger kilde]

Utformet som et minimalistisk, rimelig fly, ble Junior markedsført som «bygget for å selges for prisen av en bil i middels prisklasse».[1] Curtiss-Robertsons planer om å bygge flyet ble fremskyndet på grunn av at Aeronca C-2 og American Eagle kom på markedet. I håp om å konkurrere i samme klasse, kjøpte selskapet rettighetene til Snyder Buzzard, men oppdaget snart at den rett og slett ikke kunne bygges godt nok. For å erstatte den ble Skeeter produsert med et helt nytt design som beholdt Buzzards grunnleggende konfigurasjon. Flyet hadde et skrog med kvadratisk tverrsnitt laget av stålrør dekket med stoff. Toppen av flykroppen var åpen hvor hensikten var å skape en åpen førerkabin for pilot og passasjer plassert i tandem. Den lille pushermotoren var montert på den øvre overflaten av en parasollvinge. Understellet var fast med halehjul.

Curtiss fusjonerer med Wright[rediger | rediger kilde]

Da flyet ble klart for markedet i 1931 hadde Curtiss-Robertsons morselskap fusjonert inn i Curtiss-Wright, og Skeeter fikk ny betegnelse og ble hetende CW-1 Junior. Salget gikk relativt bra i 1931 med 270 fly som ble solgt for 1490 dollar, men suksessen varte ikke lenge. Pusherpropellen var kilden til to alvorlige problemer. Først, den valgte motoren: en tre-sylindret Szekely SR-3 stjernemotor som hadde en kjent tendens til å kaste sylindrene. Junioreierne løste dette problemet ved å feste en stålledning rundt motoren, slik at kastede sylindere ble holdt på plass til flyet var trygt på bakken. Det andre problemet var ikke så lett løse. Juniors lave stilling på bakken og tilstedeværelsen av en propell i en posisjon der folk ikke var vant til å finne den, førte til en rekke ulykker hvor personer på bakken gikk inn i den roterende propellen, spesielt da passasjerer gikk i land. Disse problemene, kombinert med et svært omtalt fatalt havari, forårsaket slutten på Juniors salg. I begynnelsen av 1932 hadde salget nesten stoppet, og Curtiss-Wright besluttet å avslutte produksjonen.

Museale fly[rediger | rediger kilde]

Flere Juniorer ble fortsatt fløyet av private eiere i 2012. En rekke Juniorer er bevart som museumsfly, hvorav noen er i flyvedyktig tilstand. De finnes i National Air and Space Museum, Fantasy of Flight, Old Rhinebeck Aerodrome, Carson City (Nevada), Yesterday's Flyers, og Pioneer Flight Museum.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Curtiss-Wright Junior på Udvar Hazy Center
Tekniske data
Mannskap 1+1
Lengde 6,47 m
Vingespenn 12,03 m
Høyde 2,23 m
Vingeareal 16,35 m²
Vekt (uten last) 260 kg
Vekt (maksimalt) 445 kg
Motor 1 × Szekely SR-3
(1 × 33 kW)
Ytelser
Maksimal hastighet 130 km/t
Klatrefart 3,04 m/s
Rekkevidde 325 km
Marsjhøyde 3 660 m

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Curtiss Wright CW-1 Junior». Smithsonian National Air and Space Museum. Arkivert fra originalen 2. april 2011. Besøkt 17. april 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]