Colaba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Colaba (IPA: [koˈlaːbaː]) er en del av byen Mumbai, India, og også en valgkrets til Lok Sabha. I løpet av portugisiske regimet i det 16. århundre var øya var kjent som Candil. Etter at britene tok over Bombay på slutten av det 1600-tallet ble den kjent som Colio.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Syv øyene i Bombay før havet mellom øyene ble tørrlagt

Navnet Colaba, kommer fra Kolabhat, et ord i Kolis-språket, en urbefolkning av øyene før portugiserne kom til øya.[2] Det området som er nå Colaba var opprinnelig en region som bestod av to øyer: Colaba og Lille Colaba (eller Gammel kones øy). Øya Colaba var en av de syv øyene i Bombay som ble styrt av portugiserne.

Portugiserne hadde kjøpt disse ormådene fra Sultanatet Cambay av Traktaten Bassein (1534). Øygruppen ble gitt av Portugal til Charles II av England som medgift da han giftet seg med Catherine av Braganza. Denne avståelse av Bombay og forbindelse til England ble sterkt mislikt av de portugisiske tjenestemenn i Goa og Bombay som i flere år motsatte denne overføring av eiendom, mens de engelske representanter var begeistret for å få øya Anjediva mens forhandlingene pågikk. Provosert av dette tilbød Charles II det Det britiske ostindiske kompani å leie øyene for en nominell årlig leie. Gerald Aungier, Bombays andre guvernør (1672), og president i det engelske settlement Surat tok Colaba og lille Colaba i besittelse på vegne av settlement i 1675.

Portugal fortsatte å beholde Lille Colaba i flere tiår før de ga den fra seg den til England ca. år 1762. Et portugisisk hus på øya som var det allerhelligste kapell på Midtre Colaba ble leiet ut av den portugisiske regjeringen i Goa til Biskopen av Damao, leder av Padroado Bombay som hans bosted. Etter et forsøk fra Kongregasjonen for folkenes evangeliserings side om å ta kapellet, avsa en domstol at huset skulle forbli Portugals regjerings eiendom.

Gamle Bombay, 1909
Ambisiøse forslag fra 1912 om å gjenvinne land har bare blitt delvis realisert.
Colaba-Kapellet, Bombay [3]

I 1743 ble Colaba utleid til Richard Broughton på Rs. 200 årlig, og avtalen ble fornyet i 1764.[4] I 1796 ble Colaba et offentlig område, en torgplass kjent forsett bde utvalg av skalldyr,skilpadder, krabber, reker og hummer.

Et meteorologisk observatoriet ble etablert i 1826 i den delen som ble kalt Øvre Colaba. Veien var ferdig i 1838, og dermed, ble de resterende forbundet med de andre. Gradvis ble Colaba et kommersielt senter med bomullsbørsen som ble åpnet i 1844. Eiendomsprisene i området gikk opp og veien utvidet i 1861 og 1863. Colaba ble en egen kommune og menighet i 1872. Et hospital (nå kjent som INHS Ashwini) ble bygget i det 19. århundre. Den anglikanske kirke, Til ære for evangelisten Johannes (kjent som den afghanske kirken etter den Første anglo-afghanske krig 1838) ble bygget i 1847. Kirken ble innviet i 1858, med arbeid Med tårnet ferdig i 1865.

Hesttrukne trikker kom i 1873 byget av Stearns og Kitteredge, som hadde sine kontorer på vestsiden av moloen, hvor den kullfyrte kraftstasjonen står i dag.

Et fyr ble bygget på sørspissen av øya i 1875. Et kaianleg, Sassoon Kaianlegg ble bygget av David Sassoon på gjenvunnet land samme året. BB&CI jernbanen anla Colaba jernbanestasjon i et område somi dag er Badhwar Park. Utviklingen øret til at de opprinnige innbyggerne, Colaba ble presset til utkantene av øya.

Bombay City Improvement Trust har gjenvunnet rundt 90 000 kvadratyards (75 000 m²) på den vestlige bredden av Colaba. Fremstående innbyggerne i Mumbai, slike som Sir Pherozeshah Mehta, i motsetning arbeidere, i fryktet for at de nye gjenvudne land ville presse prisene på land ned. Men gjenvinningsarbeidet fortsatte og ble ferdigstilt i 1905. Det ble ingen fall i prisene på gjenvunet land. I 1906 ble en strandpromenade byget ferdig og fikk navnet "Cuffe Parade" etter T. W. Cuffe, formannen i Bombay City Improvement Trust.

Området i dag[rediger | rediger kilde]

Gateway of India i art deco-stil, det Kongelige teater, kafeer (Kafé Mondegar, Kongelige og Leopold Cafe), og Taj Mahal Palace & Tower hotel, bidrar til atmosfæren. Den sørlige spissen er bebygget med militære anlegg, inkludert det store marinebasen Nagar-basen som er bygget på gjenvunnet land, kjent som Holiday Camp. De eldre delene av området har fått beholde sine store, skogkledde områder og er den eneste bit av grønt tilbake i dette ellers kaotiske området. Midt i Nagar havn ligger Tata Institute of Fundamental Research (TIFR), en av Indias ledende vitenskapelige institusjoner. Colaba er kjent for sine fasjonable butikker som selger imiterte forbruksvarer, populært blant turister. Kjente beboere inkluderer Ratan Tata. Ikke bare det, Colaba Causeway eller bare Causeway som det er kjent som i Mumbai har det beste utvalg av alt fra armbånd til parfymer, klær til klokker, DVD-er og CD-er. Det har en gammel engelsk sjarm og samtidig et moderne preg. Colaba er også et kunstsentrum i Mumbai, og alle de store gallerier og museer ligger i og rundt dette området.[5]

Colaba har en kjent fotballbane, Cooperage Ground

En 180° panorama utsikt over Colaba. Klikk for å forstørre

Nærmeste togstasjoner:

Galleri[rediger | rediger kilde]

Terrorangrepet i november 2008[rediger | rediger kilde]

Den 26. november 2008 var Colaba utsatt for et terrorangrep på ulike steder i Colaba, spesielt rammet ble Taj Mahal Palace & Tower, Leopold Café og Mumbai Chabad Huset. Angrepene resulterte i over 100 dødsfall og førte til betydelige skader.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]