CoVAXIX

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

CoVAXIX er navnet på det danske Statens Serum Instituts (SSI) vaksinekandidat under utvikling for sykdommen dom kjennes som COVID-19, og fremkalles av viruset SARS-CoV-2. Kandidaten har imidlertid bare vist lovende resultater for dens virkning i de innledende forsøk under utviklingen, men den er ennå (mars 2021) ikke godkjent for mennesker, eller er bevist å virke på mennesker som ønsket.

Vaksinekandidaten ble klar for menneskeforsøk i november 2020[1].

Statens Serum Institut offentliggjorde navnet i juli 2020, etter flere måneders iherdig arbeide, og skriver at vaksinekandidaten på det tidspunkt virket meget lovende, og man ville gå raskt videre med dyreforsøk på aper. Vaksinekandidaten har ved de innledende forsøg på mus vist samme eller bedre immunitet som menneskekroppens immunforsvar selv oppnår etter et sykdomsforløp.[2].

CoVAXIX er utviklet som en DNA-vaksine. Metoden går på å sammensette et DNA sett som etterligner viraets kjennetegn for kroppens immunforsvar, således at det påbegynner de motstandsverktøyer kroppen kan utvikle for å bekjempe sykdommen. Når kroppen deretter blir utsatt for den ekte smitten, kjenner kroppens immunforsvar allerede disse verktøy, og kan sette øyeblikkelig i gang, og dermed unngå det harde sykdomsforløp man normalt opplever. Motsatt tidligere vaksiner er det ikke tale om en svekket uygave av sykdommen, eller en annen variant av sykdommen. CoVAXIX betegnes derfor som en ikke levende vaksine[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata