Ceylons statsråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ceylons statsråd
engelskState Council of Ceylon
Statsrådbygningen
Grunnlagt1931
SystemEttkammersystem
Seter58
MøtestedStatsrådbygningen i Galle Face Green, Colombo.

Ceylons statsråd (engelsk: State Council of Ceylon) var den lovgivende forsamlingen i Britisk Ceylon (nåværende Sri Lanka). Det ble opprettet i 1931 gjennom Donoughmore-konstitusjonen. Statsrådet hadde ett kammer og erstattet Ceylons lovgivende råd, koloniens opprinnelige lovgivende organ.

Der var kun to statsråd: Det første (valgt i 1931) og det andre (valgt i 1936). Soulbury-konstitusjonen fra 1947 erstattet Statsrådet med Ceylons parlament, som en del av prosessen med konstitusjonell utvikling som ledet fram til landets uavhengighet 4. februar 1948.

Historie[rediger | rediger kilde]

På grunn av ceylonske krav om konstitusjonelle reformer ble en kongelig kommisjon nedsatt av de britiske myndighetene. Kommisjonens formann var Jarlen av Donoughmore. Donoughmore-kommisjonen ankom kolonien i 1927 innen den returnerte til Storbritannia der den la fram sin rapport. Kommisjonen foreslo reformer implementert i form av den såkalte Donoughmore-konstitusjonen, som førte til avskaffelsen av Ceylons lovgivende råd og at den ble erstattet med Ceylons statsråd i 1931.

Statsrådets struktur og virkemåte var eksperimentell og bygde delvis på Storbritannias London County Council. Statsrådet hadde både en utøvende og lovgivende funksjon med syv komitéer som utførte de utøvende funksjonene. Hver komité ble ledet av en ceyloner, som hadde tittelen minister. De ceylonske ministrene dannet sammen med tre britiske tjenestemenn et ministerstyre (board of ministers). Britene hadde ministerrang og tok seg av forsvar, utenriksanliggender, økonomi og juridiske anliggender.

Donoughmore-konstitusjonen ble ikke betraktet som en stor suksess, og dette – sammen med ceylonske krav om ytterligere konstitusjonelle reformer – førte til at de britiske myndighetene nedsatte en ny komité, som ankom Ceylon i 1944. Komitéen ble ledet av Lord Soulbury. Basert på Soulbury-kommisjonens rapport ble en ny konstitusjon skrevet, hvor statsrådet ble erstattet av et Parlament. Valgene til dette ble avholdt i 1947. Forhandlinger med Ceylons nyvalgte regjering resulterte i at britene innvilget Ceylon uavhengighet som en dominion i 1948.

Medlemskap[rediger | rediger kilde]

Ministrene til Ceylons andre statsråd sammen med presidenten i 1936

Statsrådet bestod av 58 medlemmer, hvorav 50 ble valgt gjennom allmenn stemmerett og de resterende åtte medlemmene ble utnevnt av den britiske guvernøren.

Statsrådets presidenter
Leaders of the House
Statsrådets ministre
  • First Board of Ministers of Ceylon (1931–1935)
  • Second Board of Ministers of Ceylon (1936–1947)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Speakers». Handbook of Parliament. Parliament of Sri Lanka. Arkivert fra originalen 25. juli 2009. 
  2. ^ a b «Leaders of the House». Handbook of Parliament. Parliament of Sri Lanka. Arkivert fra originalen 16. juni 2010. 

Kilder[rediger | rediger kilde]