Cammag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cammag er et gammelt lagspill fra Man. Det er tilsvarende med irske hurling og er beslektet med det skotske spillet shinty. Det var i sin tid det mest populære og utstrakte lagspillet på Man, men gikk sterkt tilbake rundt 1900 etter at fotballen kom til landet. I den siste tiden har cammag blitt gjenopplivet som en del av nasjonal selvfølelse.

Cammag involverer en kølle (cammag) og en ball (crick) og spilles med alt fra fire personer til flere hundre. Tidvis var hele byer og landsbyer som deltok, eller spilte mot hverandre. Kølla kan være en hvilken som helst kølle som var bøyd i enden, og er formgivet tilsvarende til caman i shinty, begge er ulik den irske camán som ikke har et kølleblad.

Det manske ordet Cammag som i moderne skotsk-gælisk og irske camán er avledet fra det gæliske rotordet cam i betydningen «bøyd». Ballen kan være laget av kork eller tre. En cammang av gulltorn, om den har passende størrelse og form, var en meget verdsatt eiendel.[1] Gamle nedtegnelser forteller at den tidvis var dekket av tøy eller lær for å gjøre den mindre smertefull å bli truffet.

Kampsesongen for cammag begynner på wrendagen, 26. desember, og ble tradisjonelt kun spilt av menn (i alle aldre) i løpet av vinteren. I dag ser man at også kvinner deltar på samme lag som menn. Corris's Close (i dag Athol Street) var hovedbanen i byen Peel. I dag er årlige kamper med cammag i den symboltunge landsbyen St Johns hvor også Tynwald-dagen markeres hvert år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]