Bursaphelenchus mucronatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bursaphelenchus mucronatus
Nomenklatur
Bursaphelenchus mucronatus
Hører til
Bursaphelenhus,
Parasitaphelenchidae,
Aphelenchida,
rundormer
Økologi
Habitat: furutrær
Utbredelse: ?
finnes i Norge

Bursaphelenchus mucronatus er en mikroskopisk rundorm (nematode) i ordenen Aphelenchida. Den tilhører furuvednematodene og lever på furutrær og kan finnes både på friske levende trær og skadde eller eldre trær. Den finnes i Norge.

Bursaphelenchus mucronatus kan bare bevege seg over korte avstander. Spredningen skjer ved samboerskap (symbiose) med furubukker (trebukker). I Norge finnes tre arter, men vanligst er furubukk Monochamus sutor. Nematodene kryper inn i billens trakéer under puppestadiet. En furubukk kan ha flere tusen nematoder. Fra Japan er det funnet furubukker med omtrent 100 000 nematoder.[1] Nematodene skader tilsynelatende ikke billene, men blir transportert til nye furutrær. Der kryper den ut og tar seg inn (borer seg inn) i furutreet gjennom sårskadene etter furubukkenes gnag på skudd og bark. Herfra sprer de seg nedover i treet, noe som forårsaker celleskade og at vanntransporten i treet blir redusert eller uteblir.

Bursaphelenchus mucronatus forårsaker visning og skade på treet. I Norge er det ikke påvist at furutrær dør av skadene. Under et forsøk i veksthus, men unormal høy temperatur, ble tre år gamle furutrær, skadd og utsatt for et kraftig nematodeangrep (ca. 10 000 nematoder), dette medførte død for noen trær[1]. I varmt klima kan en generasjonstid være kort, bare noen dager og spredningen foregår raskt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bakke, Alf. 1990.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bakke, Alf. 1990. Furubukkene og dens samboere. Insekt-Nytt (15) 1, side 3-6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]