Burg Frauenstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ruinene av Burg Frauenstein

Ruinene av Burg Frauenstein befinner seg på et 680 meter høyt fjell av granitt langs ryggen av Osterzgebirge ved byen Frauenstein i Landkreis Mittelsachsen i Fristaten Sachsen.

Den eldste skriftlige kilde om borgen er fra 1272. Den forteller at borgen ble bygd i 1200 som en grensefestning mellom Markgrevskapet Meißen og Böhmen. Den tjente til å beskytte handelsrutene og driften av sølvgruvene i området. Den opprinnelige kjerneborgen var kun 30 x 15 m og omfattet et boligtårn.

I de påfølgende årene ble det bygd et nytt boligtårn som var koblet til det eksisterende tårnet. På slutten av 1200-tallet ble palasset utvidet med et borgkapell. Byggingen av den store ringmuren fulgte i første halvdel av 1300-tallet. I 1329 ble borgen og dens herskapsrettigheter pantsatt av markgreven av Meißen til borggrevene.

Kommunen Frauenstein fikk bystatus i 1411. I 1438 ble borgen betydelig skadd under en beleiring av soldater fra huset Wettin. Etter dette fulgte en strid hvor markgrevene av Meißen kjempet om eiendomsretten etter borggrevene. Striden begynte med at slekten Meinhering døde ut i 1426, og at Vögte ble overtatt av huset Plauen. I 1473 ble adelsslekten von Schönberg i dette huset tildelt borgens eiendomsrett. Denne lot bygge i årene 1585–1588 et palass tegnet av kurfyrstens arkitekt Hans Irmisch. Etter ferdigstillelsen av slottet, forble borgen ubebodd. I 1615 ble det likevel foretatt en fornyelse av borgkapellet.

Den siste Schönberg fra Frauenstein solgte i 1647 alle sine eiendommer til kurfyrste Johann Georg I av Sachsen. Han omdannet først borgen til et juridisk sete (Gerichtsamt), senere til et skogskontor (Forstrentamt) og deretter til en første instans domstol i form av en Amtsgericht.

I 1728 ble store deler av byen Frauenstein ødelagt av brann, og borgen såvel som slottet ble sterkt rammet. Ettersom borgen, i motsetning til slottet ikke tjente noen nytte, ga man opp videre gjenoppbygginger.

Boligtårnet «Dicker Merten» fra 1200-tallet og den 1,50 meter tykke ringmuren har blitt bevart til våre dager. Andre bevarte fasiliteter er kjelleren, kjøkkenet, borgkapellet, fengselet, to finstuer og en rekke hvelv. Restaureringsarbeider av ruinene fant sted i 1968, 1990 og 1992.

I 2007 ble det grunnlagt et interessefellesskap som har påtatt seg oppgaven å gjøre borgen tilgjengelig for almenheten og å hindre oppkjøp av private. Ut fra dette interessefellesskap ble Förderverein Burg Frauenstein e.V. grunnlagt i 2009.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]