Bukken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Handels- og gjestgiverstedet Bukken
Øyen Store Bukken ved Bukkasundet

Buch van Raa eller «Bukken» er et fredet handelssted og gjestgiveri like nord for Krossfjorden i Bukkasundet mellom Lerøyna og Bjelkarøyna i Øygarden kommune i Vestland.

«Bukken» var et av de gamle handelsstedene langs kystleden. Den sentrale beliggenheten ved innseilingen til Bergen gjorde at det fikk stor betydning. Det var i sterk konkurranse med privilegiestedet på Godøysund, Tysnes. Hardingene foretrakk Godøysund, mens midthordalendingene søkte til «Bukken».

Historie[rediger | rediger kilde]

Alt på 1600-tallet var «Bukken» en av de sentrale gjestgiverstedene ved innseilingen til Bergen. Tidlig på 1700-tallet var det biskopen i Bergen, Nils Smed, som eide stedet. Han bodde i byen, men senere bosatte de fleste eierne seg på stedet. Blant dem var Cornelius Pettersen som kjøpte Bukken i 1793, og Jacob von Krogh overtok i 1800.

Gjestgiveret ble kjøpt i 1811 av Bertil Olai Wilhelmseen. Slekten drev stedet helt frem til 1897. I 1849 ble gjestgiveriet utvidet til landhandel og drevet den frem til handelen tok slutt i 1901 og få år senere ble gjestgiveriet nedlagt.

De som skulle sørover hovedleden gjennom Austevoll og Fitjar, måtte gjerne ligge i «Bukken» og vente på bør, før en kunne legge ut på det harde fjordstykket over Korsfjorden.

Handelsstedet mistet sin betydning og ble liggende utenom leden da dampbåtene gjorde sitt inntog.

Hovedbygningen i empire er typisk for den borgerlige bebyggelsen i Bergen rundt århundreskiftet 1800. Også sjøboden med den åpne svalgangen, og tinghuset/«skjenkestuen» er tidstypiske. «Folkestuen», for rorskarane og bygdefolket, er nå revet.

Stedet er idag fredet og holdt i meget god stand. Hovedhuset brukes nå som feriebolig.

En anekdote i kong Christian IVs dagbok fra hans Norgesreise i 1599 forteller om opprinnelsen til navnet «Buch van Raa». Sagnet forteller at en hollandsk fullrigger passerte fjellhammrene ved Bukkasundet så nært at en bukk hoppet ned på en rånokk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Munksgård, Jan Henrik og Brekke, Nils Georg: Gamle handels- og gjestgiveristeder på Vestlandet. 1 Ytre Hordaland. Bergen 1972, Fylkeskonservatoren i Hordaland – Historisk museum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]