Bærum Unge Strykere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bærum Unge Strykere
TilhørighetHøvik skole, Bærum
Stiftet1931
DirigentTor Erik Langset
StyrelederMarianne Storberg
Medlemmer0 (2020)
ØvelsestedHøvik skole
Nettstedungestrykere.no/

Bærum Unge Strykere (BUS) var et norsk strykeorkester for barn og unge.

Orkesteret ble stiftet i 1931 ved Høvik skole av Torvald Rustad, og var privat i ti år. Dette gjorde orkesteret til Norges eldste strykeorkester for barn og unge.[1] I 1941 ble de innlemmet i Høvik skolemusikk, fremdeles med Rustad som leder. I 1973 fikk det eget styre, og ble skilt ut fra skolemusikken. I 1987 ble orkesteret slått sammen med Stabekk skoles strykeorkester. Dagens navn fikk orkesteret i 2003.[1] Orkesteret ble avviklet i 2020 etter flere år med fallende medlemstall.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Torvald Rustad var den som høsten 1931 etablerte et strykeorkester på Høvik skole. Året før igangsatte han privatundervisning for barn i fiolinspill, og disse elevene dannet det første orkesteret. Orkesteret var privat, men opptrådte på skolen for å skaffe penger til noter og annet materiell.

I 1941 opphørte den private driften, og orkesteret ble innlemmet i Høvik Skolemusikk – fremdeles med Torvald Rustad som leder og drivkraft. I 1973 ble orkesteret skilt ut fra skolemusikken med eget styre, og navnet ble endret til Høvik skoles strykeorkester. Et godt samarbeid med Stabekk skoles strykeorkester førte til at de to i 1987 slo seg sammen og dannet Høvik og Stabekk Skolestrykeorkester.

Orkesterets siste dirigent var Tor Erik Langset, i tidsrommet 2015-2020. Ellen Chronholm Pettersen, som underviser i fiolin og trommer ved Bærum kommunale musikk- og kulturskole, var dirigent i 23 år før hun i 2015 ble sykmeldt. Hun spiller også i Bærum symfoniorkester.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Om Bærum Unge Strykere». Bærum Unge Strykere. Arkivert fra originalen 13. april 2015. Besøkt 13. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]