Aristippos den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aristippos virket i den greske by Kyrene i antikkens Libya, i dag i ruiner.

Aristippos den yngre (gresk: Ἀρίστιππος ὁ Μητροδίδακτος, Arístippos hò Mētrodídaktos, latinisiert som Aristippus Metrodidactus) var en kyreneisk filosof fra Kyrene, sønn av Arete, og sønnesønn av Aristippos fra Kyrene, som han er oppkalt etter. Det er antatt at det var den yngre Aristippos som formaliserte den kyreneiske filosofi til et system, men hvor fundamentet var blitt utviklet av hans mor og bestefar. I Kyrene ble det utviklet en filosofisk skole, men det er uklart når denne ble opprettet, og det er mulig at også det var Aristippos den yngre som sto for denne.

Han levde på andre halvdel av 300-tallet f.Kr. Hans mor var Arete, datter av den eldre Aristippos, og de begge studerte i Athen under Sokrates. Det var moren som lærte opp sønnen, av den grunn fikk han tilnavnet «morlært» (gresk: μητροδίδακτος, metrodidaktos).[1] Blant hans elever var Theodoros ateisten.[2] Ikke mye mer er kjent om Aristippos den yngre. Forestillingen at det var han som systematiserte sin bestefars filosofi er basert på autoriteten til Aristokles av Messene (som sitert av Eusebius av Cæsarea):

«Blant [Aristippos'] andre tilhørere var hans egen datter Arete, som hadde født en sønn og gitt ham navnet Aristippos, og etter at han ble introdusert til filosofiske studier av henne ble han kalt sin mors elev (μητροδίδακτος). Ganske likeframt definerte han målet til å være et liv i behag, plasserte som behag det som ligger i bevegelse. For han sa at det var tre stadier som påvirket vårt lynne: et hvor vi føler smerte, som en storm på havet; en annen hvor vi føler behag, det kan sammenlignes med en mild bølgebevegelse, for behag er en mild bevegelse, sammenlignbart med en gunstig bris; og det tredje er en mellomliggende tilstand hvor vi føler verken smerte eller behag, noe som er sammenlignbart med vindstille. Så av disse følelsene, sa han, har vi fornemmelsen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Diogenes Laertios, ii. 83, 86
  2. ^ Diogenes Laertios, ii. 86
  3. ^ Eusebius av Cæsarea: Praeparatio Evangelica, xiv. Arkivert 20. januar 2008 hos Wayback Machine. 18

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]