Arbeiderforeningen Nordens Klippe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gruvearbeidere i Kirkenes 1907. Foto: Ellisif Wessel

Arbeiderforeningen Nordens Klippe, senere Gruveklubben Nordens Klippe, er en norsk fagforening.

Nordens Klippe ble grunnlagt den 8. september 1906 ved gruveforetaket A/S Sydvaranger i Kirkenes, samme år som gruveforetaket startet sin virksomhet. Grunnleggingen skjedde umiddelbart etter et demonstrasjonsmøte samme kveld utendørs i Kirkenes, hvor stortingsmann Adam Egede-Nissen fra Vardø holdt en oppildende tale for flere hundre arbeidere.

Nordens Klippe organiserte arbeiderne ved jerngruven i Bjørnevatn. Disse var nordmenn, svensker, finner, samer og russere. Nordens Klippe var en av Norges første fagforeninger og den første fungerende i Nordnorge. Svensken Jonas Nyström ble den første lederen og legefruen og fotografen Ellisif Wessel ble sekretær og kasserer. Norden Klippe gjorde seg kjent som en aktiv forkjemper for en sosialistisk samfunnsordning. Foreningen ble også kjent for teksten «Ned med tronen, alteret og pengevældet» på sin fane.

Nordens Klippe ble lenge dominert av Norges Kommunistiske Parti, fram til foreningen ble slått sammen med en annen av Norsk Arbeidsmandsforbunds fagforeninger i 1973.

Malmproduksjonen har etter 1906 blitt avbrutt flere ganger av krig g dårlige konjunkturer. Gruveklubben Nordens Klippe har likevel fortsatt som forening og har etter nedleggelsen av Sydvaranger Gruve i 2015 blant annet arrangert aktiviteter for barn i området.[1]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Kurt Mortensen: Nordens klippe avd. 53 av Norsk arbeidsmandsforbund gjennom 60 år: 1906-1966, Kirkenes 1966
  • Steinar Wikan: Grubeforeningen Nordens Klippe – Arbeiderkamp i nord 1906-2006, Pax Forlag 2006, ISBN 9788253029504

Omtaler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]