Anne Louise Hübert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anne Louise Hübert
Født25. apr. 1989Rediger på Wikidata (35 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserBarn av Jordens Pris (2012)

Anne Louise Hübert (født 25. april 1989) studerer medisin og bor i Oslo. Hun er grunnlegger av frivillige hjelpeorganisasjonen Aid in Action og bedriften Morembo.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På en backpackertur i 2008 kom Hübert til landsbyen Ngumbulu i Sørøst-Kenya som var rammet av tørke og sultkatastrofe. Det gjorde sterkt inntrykk på henne å se alle barna som sultet. Hun begynte å samle inn penger i Norge for at barna på den lokale barneskolen skulle få mat. Resultatet var at 1500 barn fikk skolemat under den verste tørken.

Hübert samlet også inn penger til boring av brønn. De fant grunnvann til tre landsbyer, inkludert fire skoler (ca 8700 mennesker). Nå er det blitt et stort vanningsanlegg og over 10 km rør er lagt. Det er også boret ny brønn i Kiukuyuni landsby.

Aid in Action[rediger | rediger kilde]

Fra september 2008 var innsamlingen drevet på privat initiativ, men ettersom arbeidet vokste så Hübert behov for å starte en formell organisasjon for å fortsette arbeidet i Kenya. Aid in Action ble derfor grunnlagt i 2010. Hübert opprettet en bedrift, Morembo (tidligere Elevating Trade), med 250 damer i Ngumbulu for produksjon av vesker, interiørkurver og smykker som håndlages av kvinnene i landsbyen og selges i design- og interiørbutikker i Norge.[1]

I 2011 ledet Hübert byggingen av barnesenteret ACDC (Annes Children Development Center), i Ngumbulu for ca. 100 foreldreløse og svært trengende barn.[2] Gjennom Aid in Action har hun også fått i gang skolesponsing for til nå 30 elever.

Plantekonkurranse[rediger | rediger kilde]

Et av prosjektene Hübert har startet er en plantekonkurranse som blant annet er dokumentert i en reportasje fra NRK.[3] Første halvår plantet de 10 000 trær og fram til oktober 2011 er nærmere 40 000 nye trær plantet. En stor andel av disse er papayatrær. Aid in Action har også ferdigstilt et utviklingssenter som blant annet fungerer som en mottaks- og salgsavdeling i landsbyen for å hjelpe innbyggerne å selge frukten sin.

Sommeren 2011 engasjerte Hübert seg sterkt for å hjelpe flest mulig av de hardest rammede barna i Gedo-regionen i Somalia.[4] Kirkens Nødhjelp er en av få organisasjoner som er i området og Hübert samlet inn penger på vegne av dem med bruk av Facebook som hovedkanal. På den måten nådde hun også mange unge givere.[5]

Bøker[rediger | rediger kilde]

Anne Louise Hübert: Papyane i Gombolo. Om å plante en drøm i Afrika (Gyldendal, 2013)

Sitater[rediger | rediger kilde]

  • 1 kr inn – 1 kr ut. (Anne Louise Hübert)
  • Du behøver ikke forandre verden, men du kan. (Anne Louise Hübert)
  • Hva kan man få for 8000 kr i Kenya? 1 okse, 1 ku, 3 sykler, 100 høner, 10 000 plastposer, 30 papayaer + eukalyptusfrø, lønn til tre personer i 6 måneder, gjødsel og maurgift. (Anne Louise Hübert)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]