Anders Grøndal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Anders Grøndal (født 4. mars 1984) er en norsk rallyfører. Med til sammen 18 NM gull har han rekorden i antall NM gull i norsk bilsporthistorie.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Anders Grøndal \ Marius Fuglerud Ford Fiesta R5 Lausitz Rallye 2021

Anders Grøndal er tredje generasjons rallyfører i Grøndal familien. Anders debuterte i Sigdalsrally 2003.

Pr 2022 står Anders Grøndal med 18 NM gull i rally og bakkeløp som er rekord i Norsk Bilsport uansett gren.

Både farfaren (Nils Fredrik Grøndal) og far (Stein Grøndal) var aktive utøvere i rally, rallycross og bakkeløp.

Andre utmerkelser:

- Gullratt Nr 97 - "Gullrattet "Hedersprisens navn er GULLRATTET og tildeles personer som har oppnådd særdeles gode resultater" -

- Årets idrettsutøver Drammens tidene

- Nominert Castrol jr Talent 2003 og 2004 (Nå bilsporttalentet)

- Naf Motorsport Asker og Bærums Ærespris 2013

Når Grøndal ikke kjører bil, arbeider han som salgsjef på Grøndal Bilbutikken Drammen som selger Ford, Subaru og MG.

Grøndal har også vært WRC ekspertkommentator for TV2.

2022[rediger | rediger kilde]

NM Gull Bakkeløp.

2021[rediger | rediger kilde]

Norgesmester Bakkeløp og 4.plass i Rally NM.

2020[rediger | rediger kilde]

Anders Grøndal
Født4. mars 1984Rediger på Wikidata (40 år)
BeskjeftigelseRallyfører Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

NM Gull Rally og sølv i bakkeløp.

2019[rediger | rediger kilde]

NM sølv Rally og bakkeløp.

2018[rediger | rediger kilde]

Norgesmester Rally og Bakkeløp. Årets idretts navn Drammens Tidene.

2017[rediger | rediger kilde]

En sesong å glemme. Endte med en fjerdeplass i Rally NM etter mye tekniske feil.

2016[rediger | rediger kilde]

Norgesmester Rally og bronse i Bakkeløps NM. Bil: Ford Fiesta R5 Chassis 137

2015[rediger | rediger kilde]

Satset på Rally VM dette året med en helt ny Citroen DS3 R5. Bilen var en fiasko. Teamet stoppet etter 3 løp. Sesongen ble reddet av ny NM tittel i Bakkeløp.

2014[rediger | rediger kilde]

Norgesmester i Rally og Bakkeløp. Klubbmester i begge grener Asker og Bærum motorsport. Ny bakkerekord i Varna og legendarisk Konsmo. Vant 16 av 19 løp.

2013[rediger | rediger kilde]

Norgesmester i Rally og Bakkeløp. Klubbmester i begge grener Asker og Bærum Motorsport. Fikk også Asker og Bærums ærespris. Nye bakkerekorder i Varna og Våler.

2012[rediger | rediger kilde]

Norsk Mester Bakkeløp, sølv i Rally NM. Totalseier i enkelt runde Dansk og Tysk mesterskap. Ny bakkerekord I Varna og Krabyskogen. Ble også klubbmester i Asker og Bærum Motorsport.

2011[rediger | rediger kilde]

Norsk mester i bakkeløp. Sølv i Rally NM. Grøndal kjørte to VM-runder (Sverige og Portugal), ledet runden i Sverige med over 5 minutter før teknisk problem førte til at teamet måtte bryte.

2010[rediger | rediger kilde]

Norsk mester i Rally og bakkeløp. Grøndal kjørte fire VM-runder (Sverige,Finland,Frankrike og Wales Rally GB). Beste plassering var nummer to PWRC i Swedish Rally.

2009[rediger | rediger kilde]

Maria Andersson i opererte som kartleser, men Grøndal måtte fjerne blindtarmen litt over én uke før NM-starten. Teamet bestemte seg likevel for å prøve å kjøre Sigdalsrally, men på den andre fartsprøven gikk det av veien. I den andre NM-runden på Hadeland førte kraftig snøvær rett før start at bilene som startet først ikke hadde noen sjanse til et godt resultat. Resten av NM-sesongen gikk med til å hente inn alle de tapte poengene fra de to første løpene, og det så ut til at teamet kunne klare andreplass i NM-sammendraget da en elektrisk feil førte til at bilen stoppet i NM-finalen på Hedemarken. Fasit ble fjerdeplass i Norgesmesterskapet.

I Norgesmesterskapet i bakkeløp vant Grøndal alle omgangene og alle løpene, og tok sitt andre Norgesmesterskap. Han vant også asfaltcupen for WRC-biler.

2008[rediger | rediger kilde]

Før sesongen innledet teamet et samarbeide med svenske Maria Andersson. Hun har vært kartleser for Patrik Flodin i mange år, og hadde mye erfaring fra VM-løp. Grøndal konkurrerte blant annet mot Mads Østberg og Andreas Mikkelsen, som begge kjørte nye, oppgraderte biler. Likevel holdt teamet godt følge i NM sammendraget helt frem til det ble et brutt løp i Aurskog-Høland rally. I NM-sesongen 2008 endte Mads Østberg og Andreas Mikkelsen på lik poengsum, men Mads Østberg vant NM, ettersom han vant finalen på Hamar.

Grøndal og Andersson endte rallysesongen på 3.-plass.

I bakkeløp var Grøndal klar for å forsvare NM-gullet fra 2007, men en hard smell i bakkeløpet i Trøgstad førte til at han måtte bryte løpet.Grøndal ble nummer to i bakkeløpssammendraget. Det ble til slutt 6.enkeltseire i rally- og bakkeløp denne sesongen.

2007[rediger | rediger kilde]

2007-sesongen gav teamet ti enkeltseiere, og pallplasseringer i resten av de fullførte løpene. I sammendraget ble det tredjeplass i Rally-NM bak Mads Østberg og Thomas Schie.

Denne sesongen satte Grøndal bakkerekorder i alle løpene, bortsett fra én bakke, og kjørte dermed inn til sitt første NM-gull. 2007 var også det siste året med Trond Inge Østbye som kartleser. En løsning med forskjellige kartlesere som tidligere norgesmester Ragnar Engen og eks-fabrikkartleser Jonas Andersson guidet Grøndal gjennom de siste løpene.

2006[rediger | rediger kilde]

Teamet bestilte en ny modell Subaru Impreza (N12) til sesongen, da sponsorer og Subaru Norge kom opp med en pakke som gav mulighet til å kjøre i WRC-klassen. Teamet fikk disponere bilen Petter Solberg kjørte i Monte Carlo og Svenske Rally 2005, en Subaru Impreza WRC 2004 (S10). Team Grøndal og Østbye startet sesongen med totalseier i den første NM-runden Mountain Rally. De fikk også tredjeplass i Rally Norway, som var prøverunde for WRC-løpet i 2007. LAget var lenge med i kampen om en topp 3-plassering, men tre avkjøringer mot slutten av sesongen sendte de ned på femteplass i NM-sammendraget.

2005[rediger | rediger kilde]

Grøndal kjørte en Prodrive Subaru Impreza 2005 modell, eller N11. Bilen hadde startproblemer, og teamet måtte kjøre med N9-modellen i de første løpene. Co-driver Østbye og Grøndal fikk flere topp 3-plasseringer i Rally NM. Høydepunktet denne sesongen ble klasseseier under NM-løpet Rally Hedemarken 2005 etter en tett kamp med Martin Stenshorne.

Dette året satset Grøndal-teamet også på NM i bakkeløp, det fikk NM-sølv på første forsøk.

2004[rediger | rediger kilde]

Til sesongen 2004 kjøpte teamet inn en Prodrive Subaru Impreza WRX STi 2003-modell (også kalt N9). Med Østbye som kartleser vant Grøndal sin første totalseier under Eidskogsprinten. Senere i sesongen vant de også Rally Hedemarken.

2003[rediger | rediger kilde]

Anders Grøndal debuterte med en Subaru Impreza WRX STi i gruppe N i 2003 med kartleser Henning Elvekrok. De fikk sin første klasseseier første året under Rally Sørland. Mot slutten av sesongen byttet Grøndal co-driver til Trond Inge Østbye, de endte på tredjeplass i Subaru rallycup. Etter denne sesongen ble Grøndal tatt ut til Castrol jr talent.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]