Überetsch-Südtiroler Unterland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Überetsch-Südtiroler Unterland / Oltradige-Bassa Atesina
Kart over beliggenheten
Überetsch-Unterlands beliggenhet i Syd-Tirol
Tilhørighet
Land: Italia Italia
Region: Trentino-Syd-Tirol
Provins: Syd-Tirol
Nøkkeltall
Hovedstad: Neumarkt
Kommuner: 18
Areal: 424 km²
Innbyggere: 63 000 (per 2003)
Tetthet: 149 innb./km²

Koordinater: 46°24′N 11°18′Ø Überetsch-Südtiroler Unterland (tysk) eller Oltradige-Bassa Atesina (italiensk) er et distrikt i Syd-Tirol. Det består av de to områdene Überetsch og Südtiroler Unterland.

Überetsch er et bakkelandskapet på mellom 200 og 500 moh. Det ligger ovenfor elven Etsch (it. Adige) vest for Bolzano (ty. Bozen).

Südtiroler Unterland (eller bare Unterland) betegner den delen av Etsch' dal som ligger mellom Bolzano og Salorno (tysk Salurn). Det er det sydligste og lavestliggende området av Syd-Tirol.

Überetsch-Südtiroler Unterland er kjent for sine vinberg. Flere av kommunene i distriktet bruker derfor tilføyelsen an der Weinstraße (it. sulla strada del vino, dvs. «ved vinvegen»).

På grunn av sin beliggenhet lengst syd i provinsen og sin nærhet til provinshovedstaden Bolzano er Überetsch-Südtiroler Unterland det distriktet (unntatt Bolzano) som er sterkest preget av innvandringen av italienskspråklige innbyggere, som i 2001 utgjorde 32 % av befolkningen. 68 % snakker tysk som førstespråk.

Kommuner[rediger | rediger kilde]

Überetsch-Südtiroler Unterland har 18 kommuner: