Hopp til innhold

Bruker:Ordensherre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Babel-brukerinformasjon
nb-N Denne brukeren behersker norsk bokmålmorsmålsnivå.
Brukere etter språk
Denne brukeren har vært på Wikipedia i
16 år, 6 måneder og 1 dag.
Denne brukeren er patruljør, og patruljerer siste endringer.

Ordensherre begynte sin virksomhet her på Wikipedia på bokmål med å skrive om ordener, medaljer, priser og utmerkelser, samt personer som har formgitt og gjort seg fortjent til slike. Det forklarer brukernavnet.

Etter hvert ble arbeidsmarken utvidet, og jeg har bidratt en del til artikler om blant annet statsskikk, diplomati, fyrstestater i India, FN-styrker og andre militære emner og – mest ved en tilfeldighet trigget av skeptisk reaksjon på en innførsel av en tvilsom opplysning – Andorra.

I tillegg har jeg også arbeidet med å finne gode illustrasjoner fra Wikimedia Commons som kan passe i artikler vi har. Jeg har utført korrektur, noe det hos oss er stort behov for.

Jeg synes verifiserbarhet og kildebelegg er viktig og et punkt der Wikipedia på bokmål svikter. Vi har alt for mange kildeløse artikler og det opprettes stadig nye. Ukens konkurranse er en stadig kilde til artikler av dårlig kvalitet, språklig som innholdsmessig. «Oversettelse» fra andre språkversjoner av Wikipedia innebærer ofte at brukere her på nowi oppgir kilder som aldri er lest. Etter at stoff er oversatt («gjendiktet») til norsk, er det ikke uvanlig å se referanser som på engelsk Wikipedia er oppgitt for ett saksforhold, på norsk forflytter seg og plasseres på et annet saksforhold. Ikke kildebelagt og tvilsomt innhold fra andre språkversjoner oversettes ukritisk og uten faktasjekk. Den store mengden av slike bidrag setter de konstruktive og pålitelige bidragene i skyggen.

Manglende uavhengighet til artikkelstoffet er et annet problem som lenge har preget bokmålswikipedia. På andre wikipediaprosjekter settes nøytralitet og habilitet høyt og det frarådes at man skriver om seg selv eller om noe man har en sterk interesse i. På norsk Wikipedia er det derimot fritt fram med selvbiografier, noe særlig politikere, kunstnere, journalister og mediefolk ser ut til å benytte seg av. Ulike organisasjoner skriver egenpresentasjoner om seg selv. Noen brukere benytter også leksikonet som om det var en personlig blogg eller kommentarfeltet på en nettavis. Kombinert med lave krav til kildebruk gjør dette at Wikipedia på bokmål har lav troverdighet.

Dette er blant årsakene til at jeg ikke er like aktiv som før.