The Three Sisters (Irland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elva Barrow i nærheten av Muinebeag i grevskapet Carlow.
Nore ved Thomastown i Kilkenny.

The Three Sisters, «De tre søstre» (irsk: An Triúr Deirfiúr) er det kollektive navnet på tre elver i Irland: Barrow, Nore og Suir. Alle tre har sitt utspring i samme fjellområde i grevskapet Tipperary, og alle tre munner ut i samme bukt sørvest for byen Waterford. Mellom seg sprer de seg og drenerer en stor del av de sørlige områdene av Irland.

Det finnes også tre søstre lengre vest i Irland i form av tre fjelltopper med samme navn både på engelsk og irsk, The Three Sisters og An Triúr Deirfiúr. De er i det verdslige sognet Dunurlin i grevskapet Kerry.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kart som viser «De tre søstre»
Suir ved Holycross i Tipperary

Suir og Nore har sitt utspring i nærheten av fjellet Devil's Bit i Tipperary mens Barrow har sitt utspring i fjellet Slieve Bloom i grevskapet Laois. Nore flyter sammen med Barrow rundt 17 km før Suir og Barrow går sammen for utgjøre estuaret som er Waterfords havn øst for byen Waterford. De tre elvene sprer seg ut og drenerer en stor del av den sørlige delen av Irland, og omfatter grevskapeneTipperary, Carlow, Kilkenny, Wexford og Waterford. Den lengste av tre elvene er Barrow med 192 km, Suir med 185 km og Nore som er 140 km.[2]

Barrow-broen, som er en viadukt jernbanen går over, krysser to av de tre søstrene, Nore og Barrow.[3] De slutter seg deretter til elven Suir like nedstrøms for broen. Dette stedet er kjent på irsk som Cumar na dTrí Uisce, «sammenløpet av de tre vannene». Nore slutter seg til Barrow omtrent fire kilometer nord for New Ross og det kombinerte vannet til de tre søstrene som kan sees fra Cheekpoint. Det kombinerte vannet til alle tre søstrene er så synlige hele veien nedover elvemunningen fra Cheekpoint og videre.

Historie[rediger | rediger kilde]

I eldre tider utgjorde området mellom Suir og Barrow kongeriket Osraige. Dette navnet blir fremdeles benyttet for det religiøse administrative området innen både den irske romersk-katolske kirken, og protestantiske den irske kirken.

Den engelske poeten Edmund Spenser (1552-1599) tilbrakte tid i Irland, og hans store epos The Faerie Queene omtaler irske elver, blant de tre søstrene Suir, Nore og Barrow.[4] Hans engelsk preget av rettskrivningen i elisabethansk tid lar seg ikke oversette uten at tidens tone tapes: Shure er Suir, Newre er Nore, og Barow er Barrow:

The first, the gentle Shure that making way

By sweet Clonmell, adorns rich Waterford;
The next, the stubborne Newre, whose waters gray,
aBy faire Kilkenny and Rosseponte boord,
The third, the goodly Barow, which doth hoorde
Great heaps of Salmons in his deepe bosome:
All which long sundred, doe at last accord
To ioyne in one, ere to the sea they come,
So flowing all from one, all one at last become.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]