Fargestreiken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fargestreiken var en arbeidskonflikt som gjaldt ansatte i det britiske TV-nettverket ITVs selskaper fra 13. november 1970 til 8. februar 1971. Konflikten skyldtes at selskapenes fotografer hadde fått et lønnstillegg da farge-TV ble innført, mens lydteknikerne ikke fikk dette tillegget. I sympati med lydteknikerne nektet så selskapenes fotografer å filme i farger.

ITV hadde begynte å sende i farger 15. november 1969, samtidig med BBC1. På den tida hadde TV-kameraene fire linser. Tre av linsene filmet hver sin farge (rødt, grønt og blått), mens den fjerde linsen filmet i svart/hvitt. Under fargestreiken brukte fotografene bare svart/hvitt-linsen.[1]

Dermed kunne programmene bare vises i svart/hvitt, selv om det fantes utstyr til å vise sendinger i farger. TV-selskapene tapte penger fordi de ikke kunne selge reklametid til høyere pris for fargesendinger.

Dette fikk betydning for flere TV-serier, som et års tid hadde blitt filmet og vist i farger, men som under streiken igjen ble filmet i svart/hvitt.

En kortvarig, lignende konflikt oppsto også tidlig i 1973, og påvirket både ITV og BBCs to kanaler.

Serier som ble påvirket av fargestreiken i ITV[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]