Yentl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Yentl er et teaterstykke av Leah Napolin og Isaac Bashevis Singer. Det er basert på Singers novelle «Yentl the Yeshiva Boy» og handler om en ung pike som trosser tradisjonen ved å diskutere og debattere jødisk lov og teologi med sin far, som er rabbiner. Når han dør, klipper hun håret og kler seg som en mann. Hun bestemmer seg for å finne en yeshiva der hun kan fortsette å studere Talmud og lever i hemmelighet som en mann ved navn Anshel. Da hennes medstudent Avigdor oppdager sannheten, forteller Yentl at hun «hverken er det ene kjønnet eller det andre» og har «sjelen til en mann i kroppen til en kvinne». Hun velger å fortsette å leve som Anshel resten av sitt liv.

Yentl hadde premiere på Eugene O'Neill TheatreBroadway 23. oktober 1975, etter elleve forhåndsvisninger. Det ble regissert av Robert Kalfin, med Tovah Feldshuh, John Shea og Lynn Ann Leveridge i hovedrollene, og ble avsluttet etter 223 forestillinger.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Yentl (film)

Barbra Streisand regisserte, produserte og spilte hovedrollen i en filmmusikal fra 1983, basert på teaterstykket. Streisand bidro også med manuset til filmen, der handlingen skiller seg fra novellen og teaterstykket ved at Yentl uttrykker sine sanne følelser til Avigdor, går tilbake til å leve som kvinne og seiler til USA på slutten. Singer uttalte seg kritisk til filmen i en artikkel i The New York Times. Han syntes ikke Streisand hadde god nok forståelse for rollen og at det ble «for mye synging». Slutten beskrev han som «kitsch».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Singer, Isaac Bashevis (29. januar 1984). «I.B. Singer Talks to I.B. Singer About the Movie 'Yentl'». The New York Times (engelsk). Arkivert fra originalen 4. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]