Wikipedia:Ombudsmannens oppgaver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dette er et arbeidsutkast, det har ingen offisiell status og slettes raskt om det blir forkastet

Ombudsmannens oppgaver

Rollen er rent administrativ og gir ingen myndighet eller autoritet som ikke andre registrerte brukere har. Den skal ikke øke byråkratiet, målet er at de vanlige skribenter ikke skal merke noe som helst til ombudsmannen, dette er i realitet bare et kontaktpunkt for eksterne brukere som ikke ser andre utveier til å få rettet feil og urettferdigheter.

Hva gjør ombudsmannen?[rediger kilde]

Alle henvendelsene som kommer inn i postkassen behandles. Alt som angår norsk wikipedia besvares. Alt som ikke kan korrigeres og avsluttes straks legges inn i en liste (på Tinget) der alle interesserte skribenter kan plukke enkeltsaker de vil ta ansvar for og setter i gang oppretting eller diskusjon. Når det er hensiktsmessig melder på Tinget om erfaringer om generelle problemer som brukerne opplever, foreslår bedre arbeidsrutiner.

Hva gjør ikke ombudsmannen[rediger kilde]

Løser ikke interne konflikter blant kjente wikipedianere. Skal unngå å bli en brukerstøtte for nye brukere som trenger hjelp til å komme i gang. Skal aldri ta kontakt med Wikimedia Foundation på vegne av brukere. Skal aldri instruere andre wikipedianere til å redigere eller rette artikler i henhold til klager fra brukere, eller delegere oppgaver til bestemte wikipedianere. Gjelder saken en artikkel som har hatt en ”redigeringskrig” henstilles det til alle som tidligere har vært involvert om å avstå fra flere redigeringer, men ombudsmannen har ikke noe ansvar for å si fra om dette og har ingen myndighet til å pålegge noen om å la være å redigere.