Wikipedia:Automatisk gjensidig krysslenking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Automatisk gjensidig krysslenking mellom eksterne prosjekter skjer i den utstrekning det er tilstrekkelig behov og gjensidig ønske om at slike settes opp. Som hovedregel bør dette utnytte eksisterende infrastruktur på Wikidata slik at det også får en nytteeffekt for andre Wikipedia og Wikimedia-prosjekter.

Wikimedia/Wikipedia har sterkt begrensede muligheter for å hjelpe til med innlegging av nødvendig kode på eksterne nettsteder, så alt arbeid med dette må de eksterne aktørene påregne at de selv må utføre. Som hovedprinsipp skal det brukes en unik identifikator på Wikidata, som den eksterne aktøren selv må hente ut via en av de åpne tjenestene. Typisk må de kjøre en spørring mot et SPARQL endepunkt, og så oppdatere sine interne datasystemer med resultatet. De eksterne prosjektene må selv stå for nødvendig caching.

Slik dette er satt opp nå forutsetter det en del manuelle operasjoner, spesielt med innlegging av identifikatorer på Wikidata og innlegging av maler på Wikipedia. Senere kan det bli aktuelt å effektivisere løsningen, og muligens automatisere litt mer. Spesielt kan det bli aktuelt å automatisere innlegging av en mal for autoritetsdata.

De aktuelle metodene for å sette opp krysslenkingen er forskjellig for de enkelte prosjektene, og beskrives på egne undersider.

Aktive prosjekt[rediger kilde]

Se også[rediger kilde]