Venjum-ætten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Venjum-ætten

Venjum-ætten var en uradelsslekt i Hafslo og Sogndal i Norge på 1500-tallet. Slekten ble etablert som en del av den norske adelen. Imidlertid gikk Venjum-ætten ned i bondestanden omkring 1600-tallet, på grunn av en rekke interne konflikter, og ikke lengre politisk makt.

Slekt fra vikingtiden[rediger | rediger kilde]

Venjum-ætten var en del av den såkalte "Uradelen", som omfattet de eldre, lokale adelsfamilier i Norge. Disse familiene hadde ofte røtter tilbake til vikingtiden og var knyttet til de gamle godsbesittelsene i området. Venjum-ætten hadde store jordeiendommer i Hafslo, Luster og Sogndal, og deres rikdom kom fra jordbruk og mest trulig handel. Segnet seier at Venjum ætten skal ha hatt en stridshammer av stål fra vikingtiden som vart brukt til og drepe Ivar Dapi, som var en av kong sverre sysselmenn. Denne strids hammeren er mulig og finne i Museum i Kaupanger.

Fremtredende familie[rediger | rediger kilde]

På 1500-tallet var Venjum-ætten en av de mest fremtredende familiene i området, og var på formuestoppen når det gjaldt eiendom og de hadde en stor innflytelse på lokal samfunnsutvikling, sånn posisjon har dei nok hatt i flere århundre. Giftet seg inn i "Dall/slee" ætten i Sogndal som var også en Uradel slekt med riddere og mulig forbindelse til Smør ætten.

Bondestanden[rediger | rediger kilde]

Imidlertid begynte Venjum-ætten å falle i rang på 1600-tallet. Økonomiske nederlag, interne konflikter ved fogden og styremaktene og svekket politisk innflytelse førte til at deres posisjon ble svekket.

Venjum-ættens forfedre er vanskelig og spore, men vi kan forvente at dei stammer fra "Olav Erlandsen i Hafslo" som var en adelsmann på 1300 tallet. Historien til denne slekten er spennende med tanke på Gamle "Sogndal" og dens opprinnelse under vikingtiden. Slekten hadde en mye større betydning ved den tiden en på slutten av 1600 tallet, kan vi forvente. Dei Danske på 1500-1700 kongene visket litt og litt, og fikk fjernet makten på desse gamle Uradel slektene i Norge blant anna Venjum, men overlevde "Bondestanden"