Vaterland (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Vaterland)
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′48,809″N 10°45′18,785″Ø

Vaterland
Akerselva ved Vaterland, Plaza i bakgrunnen
Akerselva ved Vaterland, Plaza i bakgrunnen
Basisdata
Navn Vaterland
([1][2])
Bydel Oslo Sentrum
Kommune Oslo
Grenser til Youngstorget-området, Hausmannsområdet, Fjerdingen, Oslo S' m/jernbanespor, Grønland
Innbyggere 60
Navngivning 1600-tallet
Navnebakgrunn Waterland

Vaterland er et strøk helt øst i Oslo sentrum.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Vaterland er avgrenset av Storgata i vest og Brugata i nord, Akerselva og Nylandsveien (der elva går i rør) i øst, jernbanesporene til Oslo S i sør. Dermed grenser Vaterland til Fjerdingen i nord, Grønland i øst, Oslo S' med sporområde i sør, Youngstorget-området i vest og Hausmannsområdet i nordvest (kun direkte kontakt ved krysset Hammersborgsgata/Brugata x Storgata).

Historie[rediger | rediger kilde]

Vaterland på bykart fra 1860

Navnet kommer fra hollandsk Waterland, og kan sikte til vasstrukket lende ved utløpet av Akerselva. Nederlandske skuter la til her for å laste tømmer på 1600-tallet. Den første bebyggelsen her var eldre enn byen Christiania, men denne forstaden ble brent av stattholderen i 1658. Bydelen vokste da den nordvestre delen av Bjørvika ble fylt igjen fra 1670-tallet. Etter byggingen av Vaterlands bro i 1654 ble Vaterland en viktig innfallsport til byen, og forstaden fikk etter hvert begrensede handelsrettigheter. Inntil byggingen av Nybrua i 1827 var Storgata og Brugata Christianias viktigste innfartsåre fra øst (Vaterlands Storgade). Kjøpmennene her kunne tjene store penger på bondehandel. Forstaden ble innlemmet i byen i 1839.

Ved ytterligere utfylling oppsto Saugbanken syd for Vaterland. Dette området var opplagstomt for trelast. Da «bordtomtene» brant i 1819, betydde det ruin for flere av Christianias rikeste familier.

Byens første jernbanestasjon ble anlagt her i 1850-årene (se Østbanestasjonen). Vaterland skole fikk ny skolebygning på hjørnet av Stenersgata og Sukkerhusgata i 1873. Den var i bruk fram til 1964.

Som sentrum for bondehandelen ble Vaterland også et sted for skjenkesteder, bordeller og bondefangeri. Abelone-saken i 1893 førte til omfattende aksjoner mot virksomheten. I populærlitteraturen var Vaterland åsted for organisert kriminalitet til langt inn på 1900-tallet.

Det aller meste av bebyggelsen på Vaterland ble sanert fra slutten av 1950-tallet i forbindelse med byggingen av T-banens fellesstrekning mellom Tøyen og Jernbanetorget, som ble tatt i bruk i 1966.

Tidligere gater på Vaterland[rediger | rediger kilde]

Gatene som ble bortregulert eller endret i forbindelse med saneringen av området på 1960-tallet, var følgende:

Vaterland idag[rediger | rediger kilde]

Kart over indre Oslo øst med Vaterlands omtrentlige grenser inntegnet.

Av det gamle Vaterland eksisterer nå bare spredte rester langs Brugata (f.eks. deler av bondehandelsgård i bakgården til serveringsstedet Teddy's).

Ellers domineres området av store bygningskomplekser som

Langs Akerselva syd for Vaterlands bru ligger Vaterlandsparken, åpnet i 1994.

Personer med tilknytning til Vaterland[rediger | rediger kilde]

Oslo Plaza

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Vaterland, Oslo – bilder, video eller lyd