V5 (Norsk Rikstoto)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

V5 er et spill fra Norsk Rikstoto som går ut på å plukke ut vinneren i 5 på forhånd angitte trav- eller galoppløp arrangert på norske totalisatorbaner. Gevinst utbetales til den eller de som har alle 5 rette. Hvis ingen har 5 rette, deles gevinsten mellom de som har 4 rette. Alle totalisatorbaner har hver eneste lørdag et V5-spill, som oftest løp 2 til 6 eventuelt 3 til 7. Enkelte dager hvor det kun er én bane som har løp den kvelden, arrangeres det to V5-omganger. De heter da henholdsvis V5A og V5B.

Som nevnt skal spilleren plukke ut vinneren i 5 forhåndsbestemte løp, kalt avdeling. Første løp kalles V5 1. avdeling, det andre løpet 2. avdeling osv. En spiller kan krysse av for så mange hester han ønsker i hver avdeling, jo flere hester jo større sjanse for å vinne, men det øker òg prisen. Antall hester krysset av i avdeling 1 ganges med antall hester i avdeling 2 som da igjen ganges med antall hester i avdeling 3 osv, og når man har summert opp til slutt, får man antall rekker man har spilt for, som da igjen gir prisen på V5-bongen. Spilleren kan også krysse av for hester som ikke finnes i løpet. For eksempel hvis det er 10 hester til start, kan han krysse av for nr. 12. Det som da skjer er at han får en reservehest, det vil si den hesten i løpet som flest har krysset av for. Det samme gjelder hvis en hest man har krysset av for blir strøket, da slår også reservehestsystemet inn.

Gjennom Norsk Rikstoto kan man også spille V5 på trav- og galoppløp i Sverige, men da som oftest i Norsk Rikstotos egen regi. Enkelte storløpsdager er det imidlertid fellespott mellom Norge og Sverige.

65 % av innsatsen i V5 går til premiepotten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]