Trondhjem Modelljernbaneklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
TMJKs 2-etasjes anlegg i 2011

Trondhjem Modelljernbaneklubb (TMJK) er Norges eldste modelljernbaneklubb, stiftet i 1955. Klubben har i dag lokaler på tidligere Ringve VGS.

Klubben har gjennom årene bygget flere klubbanlegg, både permanente i klubblokalet og mindre flyttbare anlegg. Klubben bygget i 1965 også et stort anlegg for Norsk jernbanemuseum der Raumabanen ble modellert. Dette anlegget ble tatt ut av bruk på museet i forbindelse med bygging av nye museumsbygninger, og anlegget kom for en tid tilbake til Trondheim ved at Norsk Jernbaneklubb avdeling Trøndelag satte det i stand.

Klubbens faste anlegg har oftest modellert den fiktive Glomfjordbanen. Dette er lokalisert et eller annet sted i Trøndelag. Mellom 2007 og flyttingen i 2021 var Glomfjordbanen 3.0 under bygging, men ble ikke fullført etter planene. Anlegget ble bygd i to etasjer for å få mest mulig modelljernbane inn på den plassen man har til rådighet, og samtidig ha brukbar plass for folk å bevege seg langs banen, enten for å betjene den eller som publikum.

Ved flytting til Ringve vil anlegget bli ombygget til et anlegg med en etasje.

Anlegget bygges i skala H0 (1:87), 2-skinne likestrøm med digitalstyring (DCC), fleksibelt spor Peco eller Mein Gleis code 75 eller selvbygget der det er nødvendig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]