Trehyttelandsbyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trehyttelandsbyen er et kollektivt bofenomen som vokste frem i en skogteig i Rælingen kommune. I 1999 kjøpte syv personer en tomt for å starte en liten økologisk landsby. Med tiden ble det bygget fem hytter som har arbeidsrom og soverom oppe i trærne i tillegg til de tre hyttene som var oppført på tomta fra før. Hyttene oppe i trærne måler fra 3,5 til 12 kvadratmeter. Stedet er truet av riving på grunn av manglende planverk.

Stedet er blitt svært særmerkt, og selv om det finnes enkeltstående trehytter av tilsvarende størrelse rundt om i Norge så er det uvanlig med en hel landsby. Selve fenomenet med slike særmerkte landsbyer er imidlertid ikke unikt, da det kan sammenlignes med de små fiskerlandsbyene som mange steder er bygd i høyfjellet. En slik fiskerlandsby er Tigerstaden ved Høvren.

Under FNs miljøkonferanse i Rio i 1992 ble småsamfunn oppfordret til å finne virkemidler til å sikre fremtiden. Rælingen kommune undertegnet i 2003 «Fredrikstadærklæringen» som er en norske videreføring av Lokal Agenda 21. Som en Lokal Agenda 21-kommune har Rælingen dermed forpliktet seg til å følge LA 21-parolen «tenke globalt, handle lokalt».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]