Tjukkasgjengen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tjukkasgjengen er en turgruppe som ble startet av Jan Ellefsen i Moss i 2012 og er Facebook-basert. Det vil si at alle turer avtales på egne sider på Facebook.

Facebook-gruppen Tjukkasgjengen, som Jan Ellefsen opprettet var egentlig kun tenkt for ham selv og et par venner som innså at man virkelig trengte å bevege seg og hadde behov for å ha et sted å avtale turer. Etter en måned hadde interessen for denne gruppen eksplodert, og etter ett NRK-innslag opprettet Jan Ellefsen 80 nye Facebook-grupper over hele Norge etter forespørsel fra TV-seere som hadde sett innslaget. Så begynte snøballen å rulle, og allerede året etter starten var de 30 000 medlemmer. Pr 2018 er de 364 grupper i ni land og ca 35-40 000 medlemmer.

Kravene for å være med i Tjukkasgjengen er enkelt: Man må kunne gå og man må ha godt humør. Ideen er å møtes, gå så langt man orker eller har tid til, for sosial hygge og trim. Hver dag, noen dager i uken eller når det passer. Tjukkasgjengens medlemmer gjenkjennes enkelt ved at alle bruker gule refleksvester på sine turer.

Tjukkasgjengen sine avdelinger, eller chaptere som man kaller dem, drives på dugnad og man jobber ut fra tre enkle parametere:

  • Det skal være gøy og sosialt
  • Det skal være for alle
  • Det skal være gratis

Formålet er å få flere opp av sofaen til å komme seg ut og gå, og ha det moro. Poenget er at det skal være gratis og uforpliktende. Gjengen i Moss har også opprettet en egen gruppe for psykisk utviklingshemmede. Tjukkasgjengen er et gratis, lavterskel helsetilbud der de eneste kravene for å bli med, er et par sko. Tjukkasgjengen er kommet inn på statsbudsjettet og har fått en rekke priser, deriblant helse-Norges gjeveste pris: Karl Evangs pris (2016).

Tjukkasgjengen har fått støtte til driften, arrangement og prosjekter via Miljødirektoratet, Helsedirektoratet, Extra-stiftelsen, Gjensidige-stiftelsen, Norsk friluftsliv og flere lokale sponsorer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]