Svenskt visarkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Svenskt visarkiv er et senter for innsamling, forskning og dokumentasjon av svensk sang- og visetradisjon. Samlingen ble på initiativ av visedikteren og radiomannen Ulf Peder Olrog opprettet som en privat stiftelse i 1951.

Det norsk søsterarkivet Norsk visearkiv ble sist på 1970-tallet opprettet etter mønster av det svenske.

Organisering og mål for virksomheten[rediger | rediger kilde]

Sammen med institusjonene «Statens musikbibliotek» og «Musikmuseet», har Svenskt visarkiv siden 1999 vært en del av fellesorganisasjonen «Statens musiksamlingar». Samtlige organisasjoner har som felles oppgave hver på sin måte å samle, dokumentere, arkivere, bevare, beskrive, formidle og levendegjøre den musikalske kulturarven.

Svnskt visarkiv ligger i glasshuset i Torsgatan 19 ved Eriksplan i Stockholm. Samlingen består p.t. av eldre folkeviser, arbeidssanger, litterære sanger, gamle slagere og revyviser, samt nyere tids viser på plater, CD-er, film , i bøker, skillingstrykk og manuskripter. Dessuten har institusjonen et godt bibliotek over utvalgt forskningslitteratur innenfor de aktuelle emneområdene.

Et overordnet mål for virksomheten er på lengre sikt å fremme den allmenne gleden og interessen ved musikk, musikkutøvelse, musikkvitenskap, og å øke det kulturelle kunnskapsforrådet på området.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Meddelande från Svenskt visarkiv.
  • En egen skriftserie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]