Sunisa Lee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sunisa Lee
Født9. mars 2003Rediger på Wikidata (21 år)
Saint Paul
BeskjeftigelseTurner Rediger på Wikidata
Utdannet vedAuburn University
South Saint Paul High School
NasjonalitetUSA
UtmerkelserTime 100 (2021)[1]
SportTurn
Høyde153 centimeter

Medaljeoversikt
Konkurrerte for USAUSA USA
Turn, damer
OLs flagg OL
Gull 2020 Tokyo Mangekamp
Sølv 2020 Tokyo Lagkonkurranse
VM i turn
GullStuttgart 2019 Lagkonkurranse
SølvStuttgart 2019 Frittstående
BronseStuttgart 2019 Skranke

Sunisa Lee (født 9. mars 2003 i Saint Paul i Minnesota) er en amerikansk turner. Hun ble olympisk mester i individuell mangekamp under Sommer-OL 2020 i Tokyo.

Idrettskarriere[rediger | rediger kilde]

2018[rediger | rediger kilde]

Lee deltok i Pacific Rim Championships i 2018, og fikk der sølv i hopp, bom og frittstående, og USA fikk gull i kagkonkurransen. Hun kom på fjerdeplass i den individuelle mangekampen.[2] Hun deltok i U.S. Classic 2018, og kom der på femteplass sammenlagt i juniorklassen. Under USA-mesterskapet i turn 2018 fikk hun bronse i mangekampen, bak Leanne Wong og Kayla Di Cello, og hun fikk gull i skranke og sølv i bom.

2019[rediger | rediger kilde]

Hun debuterte som senior under City of Jesolo Trophy i mars, og vant der mangekampen. I tillegg vant hun skranke og frittstående, og fikk bronse i bom, og USA vant lagkonkurransen.[3] I april skadet hun ankelen, og i juni fikk hun et tretthetsbrudd i venstre leggbein.[4] Hun deltok likevel i Hopes & American Classic 2019, men bare i bom og skranke, og hun fikk sølv i bom bak Sloane Blakely.[5]

Også i U.S. Classic 2019 deltok hun kun i bom og skranke, og fikk der sølv i skranke. Hun deltok i USA-mesterskapet i turn 2019, og fikk der sølv i mangekampen, bak Simone Biles, og med Grace McCallum på tredjeplass. Hun fikk gull i skranke og bronse i frittstående. Hun ble tatt ut til å delta i VM i turn 2019, der USA vant lagkonkurransen. Individuelt kom hun på åttendeplass i mangekampen, og hun fikk sølv i frittstående og bronse i skranke i apparatfinalene.

2020[rediger | rediger kilde]

Hun ble tatt ut til å delta i Stuttgart World Cup i mars, men dette stevnet ble avlyst på grunn av koronaviruspandemien. Hun brakk foten i 2020, og brukte to måneder på å trene seg opp etter dette, samt to måneder på å trene seg opp etter en akillesskade.[6] Hun konkurrerte ikke mer i 2020, på grunn av koronaviruspandemien.

2021[rediger | rediger kilde]

Hun vant skranke under Winter Cup 2021, og hun fikk bronse i bom. Under American Classic 2021 vant hun skranke og bom. Hun deltok bare i skranke og bom under U.S. Classic 2021, men falt i begge apparatene, og endte på hhv. tiendeplass og åttendeplass. Hun deltok i USA-mesterskapet i turn 2021, og vant der skranke, med 6,8 i vanskeverdi (D) og 15,3 i score, og hun fikk sølv i bom og i mangekampen, som ble vunnet av Simone Biles. Lee ble etter dette tatt ut til å delta i U.S Olympic Team Trials, USAs OL-uttakskonkurranse.[7] Der kom hun på andreplass i mangekampen, og hun vant skranke og bom i apparatfinalene, og ble dermed tatt ut til å representere USA under Sommer-OL 2020 i Tokyo.[8][9][10]

Under Sommer-OL 2020 i Tokyo deltok hun i lagkonkurransen, der USA fikk sølv bak Russland. Hun skulle egentlig kun delta i skranke og bomk i finalen i lagkonkurransen, men siden Simone Biles trakk seg fra lagkonkurransen måtte Lee også delta i frittstående. Lee fikk 15,4 i skranke, som var lagkonkurransens høyeste enkeltkarakter, og bidro til at USA fikk sølv i lagkonkurransen. I den individuelle mangekampen fikk hun gull, med poengsummen 57,433, foran Rebeca Andrade og Angelina Melnikova.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]