Stoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Inngangen til en stoll i Ruhr i Tyskland
Stollgang

En stoll er en vannrett eller svakt skrånende gruvegang fra en fjellside og inn mot en gruvesjakt. Stoller tjener primært som forbindelse mellom jordoverflata og underjordiske Mal:Gruveganger og bidro til å bedre ventilasjonen i gruven. Stollen ble også benyttet til å fremskaffe kunnskaper om malmforekomster. Denne forbindelsen lettet arbeidet med å frakte malm og drenere gruven.

«Stoll» er ikke et strengt bergfaglig begrep selv om det stort sett brukes i forbindelse med gruvedrift. Mer generelt kan ’stoll’ defineres som et langt, utarbeidet hulrom i fjellet med bare en utgang.. Er det to utganger i dagen, kalles det en tunell. . Ordet kommer opprinnelig fra det tyske ordet 'stollen'. Andre ord som kan benyttes er stull, stoel, stolle, stullgong

For arbeiderne var stollarbeidet i mange tilfeller spesielt krevende. Dårlig ventilasjon i lange, fyrsatte stollorter gjorde arbeidsforholdene vanskelig, i noen tilfeller livsfarlige når det dannet seg den fryktede stank (Kullos). Driften av større stoller krevde derfor særskilte tiltak for at arbeidet kunne fullføres.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Stoll, Bergverkshistorie. Besøkt 26. februar 2014


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Adits – bilder, video eller lyd