SpinRite

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
StomatolskyltenStockholmCropped.jpg Denne artikkelens innhold ligner reklame.
Wikipedia er ikke et reklamemedium. Om emnet er relevant for en encyklopedi bør artikkelen bearbeides for å bli mer nøytral. Hvis emnet ikke er relevant, bør den i stedet merkes for sletting med malen {{Hurtigslett}}.Se diskusjonssiden for mer informasjon.
SpinRite
Skaper Gibson Research Corporation
Utvikler Steve Gibson
Utgitt 1988
Nyeste versjon 6.0 (7. juni 2004)
Plattform Platformuavhengig
Operativsystem FreeDOS er inkludert, men kan også kjøres fra MS DOS. Kan ikke kjøres fra operativsystemet på datamaskinen.
Skrevet i Assembler
Sjanger Vedlikehold og redding av Harddisk.
Lisens Proprietær GRC (Mens FreeDOS er under LGPL)
Nettside http://www.grc.com/spinrite

SpinRite er et diskbehandlingsverktøy, som kan brukes til vedlikehold av harddisk og dens data. Men det er også kjent at programmet er ypperlig til å redde data fra disker med feil. Det sies at så lenge disken er fri for fysiske feil (sår i diskflaten, ødelagte komponenter eller brudd i en eller flere elektriske ledere), så klarer SpinRite som regel å redde dataene. Men hvis feilene er mange og/eller riktig ille, kan tiden til å opprette dataene igjen, ta meget lang tid.

Noen har prøvd på gøy, å gjenopprette en disk med ekstremt mye feil. Den var så ille, at en måtte slite for å finne disken i BIOS. Prosessen tok over ett år, men etter på virket disken fint. Men det er da antageligvis mange ødelagte sektorer. Og det er bare et tidsspørsmål, før disken antageligvis feiler for godt. I podkasten «Security now!», som lages av Leo Laporte og Steve Gibson, pleier ofte Steve å lese en «SpinRite-historie». Disse omhandler situasjoner der SpinRite har reddet data fra forskjellige filsystemer og systemer. Der det ofte er med en liten humoristisk vri.

SpinRite virker ved at det kopierer et harddisk spor til et ledig sted på disken, Deretter blir det originale sporet lavt nivå formatert. Så da blir sporet også tilpasset leserhodets posisjon, sammen med sektorenes «header» (som angir hvilken sektor og hvilket spor som leses eller skrives til). Hvis programmet feiler å kopiere det ene sporet, prøver det å lese dataene fra alle mulige possisjoner og med alle typer kombinasjoner. Dette er grunnen til at programmet kan ta lang tid å kjøre. Så hvis det står at det er igjen en gitt tid, stemmer dette noen ganger ikke. For hvis problemene er f.eks. på begynnelsen av disken. Tar det fryktelig lang tid å rette på disse feilene. Programmet tar da og regner ut hvor mange byte det klarer å rette på hvert sekund, og regner ut hvor lang tid hele disken tar med denne farten. Mens dataene på 99% av resten av disken kan være helt fine, og prosessen går da mye fortere. Det motsatte gjelder, hvis det er feil et sted «lengre ute» på disken.

Når en kjører SpinRite for første gang, tilpasser også programmet antall sektorer til harddiskkontrollers lese- eller skrivehastighet. Dette er noe som gjør lese- og skrivehastigheten bedre. Da datamaskinen regener ut en sjekksum på dataene, den får fra disken fra hver sektor. Noe som tar noen mikrosekunder. Så antall sektorer blir tilpasset hvor lang tid det tar å regne ut sjekksummen kontra rotasjonshastigheten på harddisken. Så den havner rett på den etterfølgende sektoren, når denne utregningen er ferdig (da har en eller flere sektorer allerede vært under lesehodet under utregningen).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]