Slaget ved Leal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Slaget ved Leal (Lihulaestisk) hendte på sensommeren året 1220 der svenskene led et nederlag mot en estisk hær fra Ösel. Hendelsen som er trolig datert til den 8. august, hadde blitt nedskrevet i både Henrik av Latvias krønike (1224) og Livlands eldre rimkrøniken (slutten av 1200-tallet).

Dette hendte i etterkjølet av et svensk korstog ledet av kong Johan Sverkersson som gjengjeldelse på estiske røvertokter på traktene omkring sjøen Mälaren, omtalt i svenske beretningene som «hedninger från öster». Svenskene samlet en stor hær som for over havet til Rotalia (Wiek), den vestlige delen av Estland mellom Rigabukta og Finskebukta der de tok den gamle borgen Leal som ble gjort om til hovedkvarteret for den svenske hæren. Ekspedisjonen til Wiek på Estland hadde også maktpolitiske begrunnelse i tillegg til straff og korstog mot hedninger. Svenskene støttet ikke på motstand og trodde all motstandsvilje hadde vært knust av de danske og tyske korsfarerne i forveien.

Kong Johan Sverkersson dro hjem etter å ha settet av en sterk garnison i festningen Leal under ledelse av jarl Karl den døve og kongens kansler, Linköpingsbiskopen Karl Magnusson med over 500 mann. Men om morgen en augustdag kom en sterk flåte fra Ösel til Rotalia med en hær av krigsvante öselbeboerne som innesluttet festningen og satt den under beleiring. Svenskene foretok et utfall, men de ble overmannet av de numeriske overlegne öselbeboerne som senere inntok og satt festningen i brann der hele garnisonen var slaktet til siste mann. Av de fem hundre svenskene hadde bare et fåtall kommet seg vekk med livet i behold til Reval.

Men korsfarerne som hadde vært rystet over massakren ved Leal sendte ut folk som undersøkte omstendighetene og det vist seg at de lokale beboerne i Rotalia hadde samarbeidet med öselbeboerne. Dette ble meget hardt straffet av både danskene og tyskerne som inntok området og underlagt det plyndring og herjing. I et slag ved Suntaken vant de tyske korsfarerne som drepte 500 estere. Rotalia ble et lovløst område for mange år framover.

Kilde[rediger | rediger kilde]