Sigurd Hesselberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Allis Chalmers Model HD-7W
Norsk vegmuseum
Denne valsen står utstilt ved inngangen til Norsk Vegmuseum ved Hunderfossen. Den ble solgt av Sigurd Hesselberg AS i 1933.

AS Sigurd Hesselberg ble stiftet i 1897 av Generalkonsul Sigurd Hesselberg, som et agenturfirma med leveranse til bryggerier rundt om i Norge. Etterhvert ble gulvbelegg og maskiner sentrale produkttyper. Sigurd Hesselberg satset senere på støpeasfalt og gjorde dermed bedriften til den første i Norge med asfaltvirksomhet. Etter at Sigurd Hesselberg døde i 1929, ledet ingeniør Bjarne L. Corwin selskapet videre til å bli Norges største asfaltentreprenør. I 1964 tok sønnen, Paul Corwin, over som leder. På denne tiden var AS Sigurd Hesselberg den dominerende aktøren i det norske asfaltmarkedet. I 1978 utviklet Hesselberg Vei en sporefyller – en egenutviklet asfaltutlegger som var både rimelig og ressursbesparende. Maskinen varmer og freser opp gammel asfalt, som blandes med ny asfalt og legges på nytt. Leggingen foregikk i gangfart. Sporfylleren fyller snart 30 år, og den brukes i dag mer enn noensinne. Hesselberg Vei selges til Veidekke i 1988.

Hesselberg Bygg AS etablerte fabrikken i Moss allerede på begynnelsen av 30-tallet, og den er nå en betydelig leverandør av epoxybelegg i Norden og har egne salgsselskaper i Sverige og Litauen. Selskapet driver utvikling og produksjon av maling og beleggsystemer.

Maskinavdelingen ble også opprettet på 30-tallet og har etter hvert vokst seg til å bli det største selskapet i Hesselberg. Det startet med agenturet for det amerikanske Allis-Chalmers i 1938, og Løvenskiold–Vækerø skrev den første kontrakten på kjøp av en Allis Chalmers modell M-beltetraktor. Agenturet på Allis-Chalmers ble overtatt av Stormbull AS i 1958. Etter noen år med agenturene for Clark Michigan hjullaster, Norverk og MBU hjullastere kom Komatsu anleggsmaskiner fra Japan på 70-tallet. Komatsu ble, og er Hesselberg Maskins hovedagentur den dag i dag. I 1983 fikk Hesselberg Maskin også agenturet for Bomag valser.

Flere selskaper vokser til…[rediger | rediger kilde]

Hesselberg Tak ble etablert i 1967. Selskapet er en totalleverandør av taktekkings- og membranløsninger.

I 2001 ble Hesselberg Truck etablert med agenturet for Linde gaffeltrucker, en avdeling som ytterligere førte Hesselberg tilbake til sine røtter som et leverandørfirma.

I november 2009 overtok Hesselberg agenturet for Komatsu anleggsmaskiner i Sverige og dannet et nytt selskap med egen organisasjon i Knivsta utenfor Stockholm. I tillegg til hovedkontoret i Knivsta er det egne avdelinger og verksteder i Gøteborg, på Gotland og i Kiruna.

Merkeår i Hesselbergs historie.[rediger | rediger kilde]

1897 Generalkonsul Sigurd Hesselberg starter agenturvirksomhet med leveranse av gulvbelegg til bryggerier.

1910 Sigurd Hesselberg satser på støpeasfalt. Firmaet er, som landets første selskap, på vei inn i asfaltvirksomhet.

1929 Sigurd Hesselberg dør. Ingeniør B. L. Corwin blir daglig leder.

1935 Fabrikk bygges på Jeløya i Moss. Byggvareavdelingen (senere kalt Hesselberg Bygg AS) opprettes.

1936 Maskinavdelingen (senere kalt Hesselberg Maskin AS) opprettes. Allis Chalmers USA, blir avdelingens første maskinagentur.

1958 Det inngås avtale med sveitsiske Ciba Geygy om salg og markedsføring og senere også produksjon av Araldite epoxylim.

1964 Paul Corwin, B. L. Corwins eldste sønn, overtar som adm. direktør etter sin far.

1967 A/S Hesselberg Tak opprettes. 50/50 % eid av Hesselberg og nederlandske Cindu-Key & Kramer. Taktekking er hovedrområdet til denne virksomheten.

1974 Hesselberg Maskin får nytt hovedagentur, Komatsu anleggsmaskiner fra Japan og ekspanderer.

1976 Dagens administrasjonsbygg og hovedkontor på Økern, Oslo, innvies og tas i bruk.

1982 Hesselberg Vei får som første norske bedrift byggingen av asfalt-tetningskjerne i Nord-Europas største fyllingsdam, Storevassdammen ved Ulla-Førreutbyggingen.

1983 Sivilingeniør Asle Tveter blir ny adm. direktør etter Paul Corwin.

1988 Veiavdelingen fusjoneres inn i A/S Veidekke. Brødrene Finn og Bjarne Corwin overtar ledelsen av firmaet.

1989 Hesselberg Bygg AS får sin første leveranse av epoxybelegg til off-shore, Gullfax C-Plattformen.

1990 Første utenlandske datterselskap etableres, Hesselberg Danmark AS.

1994 Datterselskapet Hesselberg Sverige AB etableres.

1996 Hesselberg Bygg AS ISO 9001-sertifiseres innenfor utvikling, salg og produksjon av maling og beleggsystemer.

1997 AS Sigurd Hesselberg feirer 100 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]