Hopp til innhold

Sandefjord dykkerklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sandefjord Dykkerklubb ble stiftet i 1964 av Steinar Olav Huseby og er en av de eldste klubbene i landet. Huseby tok dykkersertifikat i Oslo, ble raskt en ivrig og dyktig dykker. Han startet opp egen klubb i Sandefjord og ble en viktig person for utviklingen av dykkermiljøet både lokalt og nasjonalt. Gjennom sin dykkerkarriere bidro Huseby til å kartlegge mange skipsvrak, blant annet det britiske dampskipet Spero, som gikk ned i 1917. Blandt vrakrestene ble det funnet en stor mengde kasser med 100 mm granater til kanonen ombord på Spero. Marinen måtte desarmere ammunisjonen senere, men fortsatt kan man finne skarp ammunisjon på vrakstedet. Huseby klarte å heve ankeret fra Spero og plasserte det i sin egen hage. Idag har vraket av Spero kollapset, men restene av skipet hviler på en dybde av ti til tyve meter nordøst for Kjønneboene.

Sandefjord Dykkerklubb er i dag en stor og aktiv klubb som legger stor vekt på det sosiale aspektet, med mange felles turer i løpet av året. Fra mai til september arrangeres faste dykketurer hver onsdag og enten lørdag eller søndag. Klubbens motto er å prioritere dykking fremfor dugnadsarbeid, noe som reflekteres i deres aktiviteter.

Klubben tilbyr et bredt spekter av organiserte, kvalitetssikrede undervannsaktiviteter, inkludert apparatdykking, teknisk dykking, fridykking og undervannsrugby (UVR). De har et spesielt fokus på å være tilgjengelige for ungdom, med rundt 40% av medlemmene under 20 år. To tredjedeler av klubbens aktiviteter er rettet mot apparatdykking, noe som gir et godt og aktivt tilbud til både lokale medlemmer og sommergjester i Vestfold-skjærgården. Den resterende tredjedelen av aktiviteten består av UVR, som utøves på alle ambisjonsnivåer. Klubben har jevnlig spillere som kvalifiserer for landslaget.

Fridykkingen er foreløpig en mindre del av klubbens aktiviteter, men er i vekst. Sandefjord Dykkerklubb har også et sterkt fokus på bevaring av det marine lokalmiljøet, og dette er utpekt som et vesentlig satsningsområde for årene fremover.