Sølvulven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sølvulven (etablert 1915) er et norsk hederstegn som per 2023 deles ut av Norges speiderforbund til personer som har gjort en særlig innsats for Speiderforbundet.[1] Sølvulven ble etablert i 1915 av Norsk Speidergutt-forbund, som i 1978 ble døpt om til Norges speiderforbund. Forbundet sluttet å dele ut hederstegnet i 1978, men i 1998 ble Sølvulven gjeninnført som Speiderforbundets øverste hederstegn.[2] Prisen ble delt ut til over åtti personer i årene fra 1915 frem til 1978.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Selve hederstegnet er et merke som har utforming som en løpende ulv i sølv; merket skal bæres i et bånd om halsen. Siden 1998 er båndet et riflet silkebånd i grønt og blått.[1] Det hører også til et skjortemerke som skal festes over venstre brystlomme; skjortemerket er et rektangulært bånd dekorert med et liggende åttetallsknop.[1] Det norske hederstegnet ble innført etter inspirasjon fra den britiske speiderbevegelsens hederstegn Silver wolf.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Sølvulven». Speiderhistorisk leksikon (leksikon.speidermuseet.no). Speidermuseet. Besøkt 10. juli 2023. 
  2. ^ «Speiderleder hedret». www.aftenbladet.no. 3. november 2008. Besøkt 10. juli 2023. «Nøttestad ble tildelt utmerkelsen «Sølvulven» for sitt arbeid med Rovernes Beredskapsgruppe (RGB). | Sølvulven er organisasjonens høyeste utmerkelse og deles ut til medlemmer som har gjort et særlig fortjenestefullt arbeid for Norges speiderforbund.»