Ruben Tagalog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ruben Tagalog
Født18. okt. 1922Rediger på Wikidata
La Paz
Død5. mars 1989Rediger på Wikidata (66 år)
BeskjeftigelseSkuespiller, musiker, sanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetFilippinene
IMDbIMDb

Ruben Tagalog (født 18. oktober 1922, død 5. mars 1989) var en filippinsk skuespiller og musiker, kjent for sine verk i kundimanstil. Han var baryton og sang også i Mabuhay Singers.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han slo i gjennom i 1940-årene da han var vert for radioprogramserien Harana ni Ruben Tagalog. Blant hans mer kjente slagere var Ramona, Sayang, Azucena og Nasaan Ka Ngayon. Han gav nytt liv til gamle danzas og balitaws som Nahan Kaya Ikaw, Bakit Ka Lumuluha, Barong Tagalog, Dalagang Pilipina og Caprichosa. Han var den første til å spille inn Bayan Ko og Ang Pasko ay Sumapit på grammofonplate.

Trass i sitt navn var han en visaya fra Iloilo og hans morsmål var hiligaynon (også kalt ilonggo). Han spilte inn minst to platealbum på cebuano: Ruben Tagalog sings Visayan Songs og et duettalbum med Nora Hermosa, Duet In Visayan.

På 1950-tallet var han den første til å popularisere tagalogversjonen av den cebuanske julesangen Kasadya Ning Taknaa fra 1933 som Ang Pasko Ay Sumapit. Tekstversjonen på tagalog, som ikke var en ren oversettelse, var av Levi Celerio.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

På tagalog (utvalg)[rediger | rediger kilde]

På cebuano[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]