Romanias kroneorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for storkors av Romanias kroneorden, modell 1881–1932
Ordenstegn med sverd for Romanias kroneorden fra tiden etter 1932

Romanias kroneorden (rumensk: Ordinul Coroana României) er en rumensk orden innstiftet 14. mars 1881 av kong Carol I til belønning av fremragende fortjenester av Romania. Landet gikk samme år fra å være et fyrstedømme til å bli et kongedømme og ordenen ble innstiftet samme dag som nasjonalforsamlingen vedtok å gjøre Carol I til konge. I 1938 ble ordenen delt i en sivil og en militær avdeling.[1] Ordenen ble tildelt som en rumensk statsorden så lenge landet var et monarki. Da kongedømmet falt i 1947 gikk ordenen over til å bli en husorden innen den rumenske kongefamilie av Huset Hohenzollern-Sigmaringen.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Romanias kroneorden er inndelt i fem trinn:[1]

  • Storkors
  • Storoffiser
  • Kommandør
  • Offiser
  • Ridder

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Romanias kroneorden besto av et hvitkantet rødt malteserkors. Midtmedaljongen er rød med hvit bord og bar inntil 1932 i midten en kongekrone i gull. I korsvinklene var Carol Is monogram satt. Kongekronen og monogrammet byttet i 1932 plass.[1] Borden har innskriften «PRIN NOI INSINE» (for oss selv) og «14. MARTIE 1881», datoen for ordenens innstiftelse. Reversen har datoen for Carols kroning, «10 MAIU», i midten omgitt av årstallene «1866 ✱ 1877 ✱ 1881 ✱». I 1866 ble det forente fyrstedømmet Romania til under den tyske prins Karl av Hohenzollern-Sigmaringen. Romania erklærte i 1877 full uavhengighet fra Det osmanske riket. 1881 er året da ble landet et kongedømme og er samtidig ordenens innstiftelsesår. Fra 1932 var ordenskorset opphengt i båndet i et element utformet som en krone.

Ordensbåndet var først blått med kantstriper i sølv, men fra 1932 ble det endret til blått med en midtstripe i sølv.[1]

Ordensstjernen er i sølv og har åtte grupper av stråler.[1] Stjernen for storkors har hele ordenskorset i midten, mens stjernen for storoffiserer kun har midtmedaljongen.

Ordenen ble fra 1938 tildelt med sverd til militære og ordenstegnene ble utstyrt i henhold til dette med korslagte sverd bak korset, men over monogrammene.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Romanias kroneorden ble i hovedsak tildelt militæroffiserer og statstjenestemenn.[1] Den ble også tildelt utlendinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f Lukasz Gaszewski: «Order of the Crown of Romania» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 705–706.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lukasz Gaszewski: «Order of the Crown of Romania» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 705–706