Refractive Lens Exchange (RLE)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Refractive Lens Exchange (RLE) (engelsk for «Bytte av brytende linse»).[1] er en øyeoperasjon der øyets naturlige linse fjernes og erstattes av en kunstig linse (IOL) i plast. Implantatet vil normalt bli stittende livet ut. Øyets akkomodasjon, evne til avstandsjustering, vil reduseres sterkt eller falle helt bort. Et nyere produkt kan dog gi en viss grad av akkomodasjon.[2]

Det kan være flere grunner til å gjennomføre en RLE-operasjon. Den mest vanlige er ved katarakt (grå stær) der linsen er blitt mer eller mindre igjennomsiktig. I senere tid er imidlertid også friske linser byttet. Dette omtales som CLE Clear lense exchange (bytte av klare (friske) linser). En vanlig indikasjon er pasienter med en uttalt myopi (-8D). Slike pasienter får briller med korrektive linser som kan være særdeles tykke langs ytterkanten. RLE kan være et alternativ for slike pasienter i stedet for justering av cornea med varianter av laseroperasjon (LASIK m.fl.)

Presbyopi inntreffer for de fleste mennesker i 45-50-årsalderen.[trenger referanse] Svært mange vil også i slutten av 60-årsalderen oppleve katarakt. En RLE-operasjon med multifokale IOL eller akkomoderende IOL kan derfor være aktuelt. En multifokal IOL fungere imidlertid annerledes enn en multifokale korrigerende linser i en brille. I en brille vil pasienten ved å flytte blkket benytte forskjellige punkter i brilleglasset. Med en IOL er dette ikke mulig. Linsen har derfor varierende fokus og hjernen må tolke de klare og uklare områdene.

Referanser[rediger | rediger kilde]