Reed Bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reed Bank og Spratlyøyene i Sørkinahavet.

Reed Bank, også kjent som Reed Tablemount, Recto Bank og en rekke andre navn, er en stor guyot i Sør-Kina-havet, som omfatter et område på 8,866 km²[1] og har dybder på mellom 9 og 45 meter. Det omfatter Nares Bank og Marie Louise Bank.

Det kan enten regnes som knyttet til den geografiske formasjon Spratlyøyene, eller som del av Dangerous Ground.

Aelv om det ligger godt innenfor DFilippinenes eksklusive økonomiske sone (Philippine EEZ), er de økonomiske rettigheter omtvistet ved at Folkerepublikken Kina hevder overhøyhet.

Banken er i den nordøstre kvadrant av Filippinenes Kalayaan-krav, som også omfatter de nordlige og vestlige deler av Spratlyøyene. Området er utenfor vestkysten av den avlange øya Palawan, nord for Iroquis reef og Southern reefs, og øst for den nordlige dek av Spratlyøyene. De nærmeste bebodde deler av Spratlyøyene er Flat Island, Nanshan Island og Second Thomas Shoal (med filippinsk bebyggelse), og Mischief Reef (med kinesere).[2]

Etter at Folkerepublikken Kina reiste krav om Mischief Reef ble et filippinsk landingsfartøy fra annen verdenskrig, (LST 57 - Sierra Madre), med vilje kjørt opp gå grunnen ved Second Thomas Shoal i 1999 for å tjene som en filippinsk marineutpost i området; det bemannes av runt et dusin filippinske marines.

Seismiske undersøkelser viser at Reed Bank har olje- og gass-ressurser, men de er bare såvidt blitt utnyttet på grunn av overhøyhetstvistene.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ List of Atolls showing location, area, depth, and rainfall, geosociety.org, 2001, ftp://rock.geosociety.org/pub/reposit/2001/2001075.pdf [død lenke]
  2. ^ Pasaylo, June (23. mai 2011). «Palace: Reed Bank not subject to negotiation». The Philippine Star. Besøkt 15. april 2014. 
  3. ^ Laude, Jaime (20. mars 2014). «China raring to seize oil-rich Reed Bank – Golez». The Philippine Star. Besøkt 15. april 2014.