Ratos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ratos AB»)
Ratos
Ratos hovedkontor i Adelswärdska huset i Drottninggatan 2 i Stockholm (andre bygningen fra venstre).
Org.formAktiebolag
Svensk orgnr.556008-3585
BransjeAktivt eierfond
Etablert1933
HovedkontorStockholm[1]
LandSverige
Nettstedwww.ratos.se

Ratos AB er et svensk børsnotert private equity-selskap. Navnet Ratos er et akronym for Ragnar og Torsten Söderberg, som grunnla selskapet i 1934.

Selskapet investerer fortrinnsvis i unoterte bedrifter med hovedkontor i Norden, uavhengig av bransje, men aldri innen pornografi, krigsindustri eller miljøskadelig virksomhet.[2] I utgangspunktet går Ratos inn som største eier, og minst 20 prosent andel.

Ratos er notert på Stockholmsbörsen og har hovedkontor i Drottninggatan i Stockholm.[3]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Brødrene Ragnar og Torsten Söderberg grunnla Ratos i 1934 som et forvaltningsselskap for familiens voksende forretningsvirksomhet. Familien var da eiere av selskapet Söderberg & Haak AB. Ratos ble etter hvert et blandet investeringsselskap med betydelige aksjeposter i selskaper som Stora Kopparberg, Gränges og Esselte samt en heleid stålhandelsvirksomhet.

I 1979 ble Ratos stålvirksomhet solgt, som da gikk under navnet Tibnor, til det statlige SSAB, som et ledd i omstruktureringen av den kriserammede stålindustrien. Selskapet ekspanderte deretter i nye bransjer; det kjøpte blant annet et større antall transportselskaper, hotellkjeden Scandic Hotels samt VVS-kjeden Dahl International. I denne perioden var Sven Söderberg (1928–2004) selskapets direktør.

I 1992 ble Ratos rammet av finanskrisens virkninger og lønnsomheten sank. Urban Jansson ble utnevnt til ny direktør og datterselskapene ble enten børsnotert eller solgt. Siden Arne Karlsson tiltrådte som direktør i 1999 ble Ratos omdannet på nytt til et private equity-selskapet. Karlssons tidligere arbeidsgiver Atle Industri ble kjøpt opp og aksjepostene i de børsnoterte selskapene solgt.

I 2012 tok Susanna Campbell over som direktør etter Arne Karlsson. Karlsson etterfulgte i sin tur Olof Stenhammar som styreformann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GRID-ID grid.437569.a[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Investeringsstrategi». Arkivert fra originalen 16. mai 2014. Besøkt 15. juni 2014. 
  3. ^ «Vi på Ratos». Arkivert fra originalen 29. mai 2014. Besøkt 15. juni 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]