Private equity

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Private Equity (PE) er et samlebegrep på en spesiell type fond og selskaper som investerer i bedrifter som ikke er notert på børs. I Norge brukes ofte begrepet «aktiv eierkapital» som en erstatning for private equity, da PE-aktører tradisjonelt er direkte involvert i bedriftenes utvikling.

Typer PE-investeringer[rediger | rediger kilde]

Private equity-fond deles ofte i tre hovedgrupper som er relatert til den investeringsfasen fondene går inn i: såkornfond, venturefond og oppkjøpsfond (også kalt buyout-fond).

Såkorn[rediger | rediger kilde]

Såkornfond går inn i en svært tidlig fase i teknologibedrifter, gjerne før bedriften har omsetningen eller før det er klart om teknologien vil fungere. Såkornfond er således den investeringsformen med høyest risiko. Såkornfond utgjør en liten andel av PE-markedet, og er ofte regionalt betinget.

Venture[rediger | rediger kilde]

Venturefond investerer i unge bedrifter i oppstartsfasen. I tillegg til kapital tilfører fondene bransjekunnskap, nettverk og strategisk rådgivning til bedriftene med henblikk på å utvikle selskapet til et modent selskap med god inntjening. Kjente norske venturefond er Energy Ventures, Northzone Venture og Verdane Capital Advisors.

Oppkjøp[rediger | rediger kilde]

Oppkjøpsfond (buyout-fond) investerer i mer modne bedrifter i vekst og/eller i omstillingsprosesser, og kjøper seg tradisjonelt en majoritetsandel av selskapet. Oppkjøpet skjer oftest i form av såkalt leveraged buyout (LBO), dvs. oppkjøp som har en stor andel av lånefinansiering. Ofte har oppkjøpsfond med seg ledelsen og/eller ansatte i bedriften, profesjonelle omstillingsledere og andre virksomheter som investeringspartnere. Avhengig av partnertypen kan oppkjøp klassifiseres som management buyout (MBO), employee buyout (EBO), management buyin-buyout (BIMBO ), eller institutional buyout (IBO).

Oppkjøpsfond står for den største andelen av PE-markedet i Norge og internasjonalt. Kjente norske buyout-aktører er HitecVision Private Equity, Norvestor Equity, FSN Capital og Reiten & Co. De svensketablerte fondene Altor Equity Partners og EQTer også store i Norge.

Spesialiserte PE-investorer[rediger | rediger kilde]

I tillegg til fondene som er spesialisert på direkte investeringer i bedrifter, finnes det flere aktører som er spesialisert på investeringer i PE-fond. Her skilles det mellom såkalte primary fond og secondary fond.

Primary fond (fond-i-fond) investerer i nylig etablerte private equity-fond før fondene starter sin investeringsperiode. Den mest kjente aktøren er det statlige investeringsselskapet Argentum Fondsinvesteringer.

Secondary fond (også kjent som secondary indirect private equity) kjøper hele private equity fond eller andeler i allerede etablerte fond, eller en portefølje av direkteinvesteringer. Også her er Argentum Fondsinvesteringer den mest kjente aktøren

Bransjeorganisasjoner[rediger | rediger kilde]