Rana Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tidligere Rana museum i Mo sentrum. Museet er nå flyttet til Moholmen.

Rana Museum er en avdeling av Helgeland Museum med tilhold i Rana kommune.

Kulturhistorisk avdeling[rediger | rediger kilde]

Kulturhistorisk avdeling har en lokalhistorisk fotosamling med ca. 80 000 bilder, folkemusikkarkiv og minnemateriale, hovedsakelig livsløpsintervju med vekt på industri. I tillegg er det en naturtro minatyrfremstilling av byen fra 1930-årene og tusenvis av museale gjenstander fra Rana.

Avdelingen flyttet fra Museumsgården (avbildet over) i 2019 og holder til i bygget Moment ved Moholmen sammen med Naturhistorisk avdeling, Rana Kunstforening og Vitensenteret Nordland. Flyttingen er ikke ferdig, og bygget er ikke helt ferdigstilt (sommer 2020), men gjester kan oppleve flere utstillinger med ulike kulturhistoriske tema som "Anleggstid", "Polarsirkelen", samiske kultur/historie og lokal krigshistorie. Det arrangeres også konserter og foredrag, og museumsbutikken selger de fleste lokalhistoriske bøker fra Helgeland.

Naturhistorisk avdeling[rediger | rediger kilde]

Naturhistorisk avdeling var inntil desember 2008 lokalisert i Tårnbygget på Moholmen, i byens gamle bydel og ble da samlokalisert med Kulturhistorisk avdeling. Naturhistorisk avdeling fokuserer på dyreliv og andre naturforhold i Helgelandsregionen – og samspillet mellom natur og kultur. I 2019 flyttet Naturhistorisk avdeling tilbake til Moholmen og finnes nå i bygget Moment, sammen med kulturhistorisk avdeling. Utstillingene som vises der er om vågehval ("Døden i plast") og "Dyr på Helgeland", samt den historiske utstillingen om brødrene Ravnå fra Langvassgrend som samlet preparater til professor Collett ved Universitetet i Oslo; "En bygd med vindu mot verden".

Stenneset[rediger | rediger kilde]

Stenneset friluftsmuseum har 25 bygninger fra tre århundrer, og ligger ved Riksvei 817, 8 km fra sentrum. Stenneset var Ranas prestegård fra 1784 til 1865.

Bredek fjellgård[rediger | rediger kilde]

Bredek er en fraflyttet fjellgård ved inngangen til Stormdalen i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, 55 km nord for Mo i Rana.

Bokbasen til Rana museum[rediger | rediger kilde]

Fag- og populærlitteraturen ved både kulturhistorisk og naturhistorisk avdeling er registrert i en database som er søkbar over Internett. Museets bibliotek er ikke fast bemannet og bøker lånes normalt ikke ut, men publikum er velkomne etter avtale til å arbeide i biblioteket.

Bildegalleri fra Naturhistorisk avdeling[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]