Røyrli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Røyrli
LandNorges flagg Norge
Kart
Røyrli
60°22′52″N 5°59′46″Ø

Røyrli er et område på Kvamskogen som strekker seg fra Gråsteinsdalen i vest og omtrent til skitrekket Kvamskogen Aktiv i øst. Røyrli gård utgjør ca. halvparten av dette området.

Opphavet til navnet er ukjent, men det kan komme av røyr (=siv) eller røys. Elven som renner gjennom området heter Røyro, men det er uvisst om den har gitt navn til stedet, eller omvendt.

Bård og Anna Røyrli fikk bruket utskilt fra garden Lid i Steinsdalen etter at de kom tilbake fra Amerika i 1905. De bygde hus og fikk satt opp løe, og Bård ryddet innmarken med håndemakt. Han bar et håp og en tro om at flere skulle gjøre som dem, og at "Skogen" skulle bli et eget kirkesogn. Dette håpet ble aldri virkelighet, men han fikk en liten konpensasjon ved at det kom et kapell på Ungdomsheimen, og Kvamskogen fremstår idag som et hytteområde omtrent fritt for jordbruksvirksomhet.

Da telefonlinjen kom over Skogen, fikk Bård jobben som linjevokter, og Røyrli fikk dermed innlagt telefon veldig tidlig.

Datteren Anna Røyrli Halland fikk utskilt en eiendom ved riksvegen, og startet opp kafé, pensjonat, kiosk og brevhus, som hun drev i tillegg til gården. Hit kom hyttefolket for å få låne telefonen, hente og sende brev, og noen hadde også hyttenøkkelen oppbevart hos henne. Mannen Ananias hadde hest, Franken, og de hadde sammen mange transportoppdrag for hyttefolket på Skogen. Røyrli var med andre ord den første service-stasjonen på Kvamskogen, og Anna og Ananias huskes fremdeles av mange bergensere som reiste dit i helger og ferier.

Anna og Ananias fikk tre barn: Oline (1941), Bernt (1942 – 2003) og Anfinn (1944). Bernt Halland overtok bruket i 1964, og brukte det tidvis som fritidseiendom frem til 2003, da hans eldste sønn Erik Halland overtok.