Petter Jansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petter Jansen
Født30. aug. 1955Rediger på Wikidata (68 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende, offiser
Utdannet vedBI, London Business School Försvarshögskolan, Sverige
UtdannelseBedriftsøkonom. Offiser
NasjonalitetNorge

Petter Jansen (født 30. august 1955) er norsk næringslivs- og forsvarsleder og tidligere sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO)[1]. Jansen er særlig kjent for å ha ledet større profesjonaliseringsprosesser i store norske selskaper og i Forsvaret, blant annet fusjonen mellom flyselskapene Braathens og SAS fra 2004 (SAS Braathens).

Karriere[rediger | rediger kilde]

Jansen startet sin karriere i Forsvaret i 1974. I 1988, bare 33 år gammel, ble han utnevnt til oberstløytnant og ble dermed den yngste embetsmann i Norge i moderne tid. I næringslivet har han hatt topplederstillinger i blant annet DNB, Postbanken, Fornebu hovedflyplass og SAS Braathens.

Jansen tiltrådte stillingen som administrerende direktør og sjef Forsvarets logistikkorganisasjon 21. september 2011.[2]

Næringslivskarriere[rediger | rediger kilde]

Norwegian Property[rediger | rediger kilde]

I perioden 2006 til 2010 ledet Jansen det da nyopprettede eiendomsselskapet Norwegian Property, som ble børsnotert under hans ledelse i november 2006.

SAS Braathens[rediger | rediger kilde]

Petter Jansen var sjef for flyselskapet SAS Braathens fra 2004 til 2006. Hit ble han hentet for å lede fusjonen mellom de to selvstendige flyselskapene Braathens og SAS i Norge. SAS Braathens gikk i hans periode fra store underskudd til betydelig omsetningsvekst og svært gode økonomiske resultater. Omsetningsveksten skyldtes i hovedsak ekspansjon til nye, internasjonale destinasjoner. Jansen fratrådte som sjef i SAS Braathens i 2006 etter uenighet med styret.

DNB, Postbanken og Kredittkassen[rediger | rediger kilde]

Før perioden i SAS Braathens var Jansen konserndirektør for personmarked i DNB (2000-2004), administrerende direktør i Postbanken (1999-2000) og divisjonsdirektør personmarked i Postbanken (1996-1999). Under Jansens periode i Postbanken ble konseptet «Post-i-butikk» testet og innført for å møte kundenes forventninger blant annet om tilgjengelighet og økte åpningstider. Tilsvarende var Jansen sentral i innføring av «Bank-i-butikk» som konserndirektør for personmarkedet i DNB. Jansen ledet også arbeidet med å digitalisere personbanktjenester i DNB/Postbanken rundt årtusenskiftet.

Fra 1990 til 1993 var Jansen medlem av konsernledelsen i Kredittkassen som stabssjef i divisjon person- og bedriftsmarked og som IT-direktør i en periode.

Fornebu hovedflyplass[rediger | rediger kilde]

Fra 1993 til 1996 var Jansen sjef for Norges hovedflyplass Fornebu og regiondirektør i Luftfartsverket. Han hadde da ansvaret for å øke flyplassens lønnsomhet for å finansiere den nye hovedflyplassen på Gardermoen samt forberede Fornebu på innrykket til OL på Lillehammer i 1994. Fornebu ble, under Jansens ledelse, i 1995 kåret til årets flyplass i Europa – «Airport of the Year in Europe». I 1993 ble flyplassen kåret til Nordens beste av flyselskapet SAS.

Militær karriere[rediger | rediger kilde]

Som oberstløytnant var Jansen instruktør og senere ansvarlig instruktør på Hærens stabsskole innen økonomi, ledelse og forvaltning fra 1988 til 1990. I 1985-1986 var han hovedinstruktør på Hærens våpentekniske korps. Han har i tillegg variert tjeneste på kompani- og brigadenivå.

Forsvarets logistikkorganisasjon[rediger | rediger kilde]

Som sjef FLO har Jansen ledet arbeidet med å profesjonalisere logistikkvirksomheten i Forsvaret. Spesielt har han stått i bresjen for å styrke Forsvarets samarbeid med sivile aktører, blant andre Wilhelmsen-gruppen, Bring, Kongsberg Defence & Aerospace og Nammo.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Den 12. mai 2021 ble Petter Jansen av Finlands president utnevnt til kommandør av Finlands løves orden. 11. mai 2022 fikk han ordenen av generalmajor Kari Renko fra det finske forsvaret i forbindelse med en mottakelse[3]. Ordenen ble gitt Jansen ettersom han, i kraft av sin posisjon som sjef Forsvarets logistikkorganisasjon, har vært instrumentell i utviklingen av finsk-norsk logistikk-samarbeid på militær side og dermed styrket militær logistikk- og forsyningssikkerhet i begge landene.

Petter Jansen ble 5. juni 2020 tildelt Forsvarets hederskors for sitt "fremragende virke og fortjenestefulle innsats og arbeid i Forsvaret gjennom en årrekke." I begrunnelsen for tildelingen løftet forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen frem Jansens personlige lederskap og engasjement, og at han har "løftet Forsvarets logistikkorganisasjon og Forsvaret opp til et moderne konsern som leverer tjenester og samhandler med sivile aktører på en meget profesjonell og effektiv måte."

Jansen ble 1. mars 2013 tildelt Forsvarsmedaljen med laurbærgren av daværende forsvarssjef general Harald Sunde. Begrunnelsen for utmerkelsen omhandlet profesjonalisering av FLO spesielt innen investeringer og lukking av avvik.

Verv og utdanning[rediger | rediger kilde]

Styreverv, råd og utvalg[rediger | rediger kilde]

Petter Jansen ble av regjeringen i 1994 oppnevnt som leder av Sikkerhetsrådet for sivil luftfart og han har videre vært styremedlem i Avinor samt i mer enn 25 andre selskaper.

Fra 2006 var Jansen styreleder for selskapet Tromsø 2018 AS, komiteen som arbeidet for å få de olympiske vinterlekene til Tromsø i 2018. Tromsø 2018 AS vant den nasjonale konkurransen om å være Norges arrangørkandidat for vinterlekene.

Jansen var medlem av rådet "Board of Protectors" for Norsk Militær Tattoo i perioden 2006 - 2010[4].

Sivil utdanning[rediger | rediger kilde]

2003: London Business School, Senior Executive Programme

1999: JMD Management Course, Lousanne, Sveits

1982: Handelshøyskolen BI, bedriftsøkonom

Militær utdanning[rediger | rediger kilde]

1986-1988: Forsvarshögskolan, Sverige

1986: Hærens stabskole

1979: Krigsskolen

1975: Hærens befalskole

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.forsvaret.no/aktuelt-og-presse/aktuelt/sjefsskifte-i-forsvarets-logistikkorganisasjon-flo
  2. ^ Dagens Næringsliv, 7. september 2011, side 32.
  3. ^ Olderskog, Nora Storfjell (20. mai 2022). «Tidligere sjef i FLO ble tildelt finsk orden». forsvaretsforum.no. Besøkt 22. mai 2022. 
  4. ^ Offisielle programmer for NMT i den aktuelle perioden