Paralgin forte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Paralgin forte er et smertestillende legemiddel som produseres av Weifa. Det leveres som stikkpiller eller tabletter. Paralgin forte inneholder 400 mg paracetamol og 30 mg kodein-fosfatsesquihydrat. Paracetamol har både smertestillende og febernedsettende virkning. Kodein reduserer smerteimpulsens innvirkning på smertesentrene i hjernen og forsterker dermed den smertestillende effekten. Paralgin forte er reseptpliktig og brukes ved moderate til sterke smerter.

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

Medisinen må ikke brukes om man har leverbetennelse (hepatitt) eller er allergisk overfor innholdsstoffene. Man må være forsiktig om man har en nyresykdom, da det er risiko for nyresvikt ved langvarig bruk. Om en bruker høye doser over tid, kan det være fare for tilvenning. Paralgin forte kan forsterke virkningen av andre legemidler som virker på sentralnervesystemet. Den kan også forsterke virkningen av alkohol. Legmidlet er merket med varseltrekant, noe som indikerer at man skal vise forsiktighet om en f.eks kjører bil.

Paralgin forte som samfunnsproblem[rediger | rediger kilde]

12 prosent av befolkningen i Norge får resept på Paralgin forte hvert år og tendensen er at tallet øker. Man har registrert at om lag 2000 personer har en bruk som er skadelig høy. De bruker mer enn seks Paralgin forte hver dag. Over halvparten bruker andre vanedannende medisiner i tillegg. Så høye doser gir fare for avhengighet. Det finnes ikke noe register som kan fange opp dem som får store doser av Paralgin forte, men forbruket av sterke smertestillende legemidler har gått opp med ti prosent fra 2004 til 2007.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mona Grim Nordman: 2000 nordmenn har et Paralgin-problem Artikkel i VG 1. desember 2009 side 16]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]