Ondsinnet etterlevelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ondsinnet etterlevelse er en oppførsel hvor man forsettlig påfører skade ved å strengt følge en ordre fra en overordnet samtidig som man vet at overholdelse av en slik ordre kan gi et utilsiktet eller negativt resultat. Begrepet innebærer vanligvis å følge en ordre på en slik måte at man ignorerer eller på annen måte undergraver ordrens hensikt, men følger den ordrett.[1][2] Det er en form for passiv-aggressiv oppførsel som ofte er forbundet med et dårlig forhold mellom ledelse og arbeidere, mikroledelse, generell mangel på tillit til lederskap, og motstand mot endringer oppfattet som meningsløse, duplikative, farlige eller på annen måte er uønskede. Det er vanlig i organisasjoner med ovenfra-og-ned ledelsesstrukturer med dårlig moral, lederskap eller gjensidig tillit. Innen jus har det blitt teoretisert som en form for usivilisert lydighet,[3] og det er en teknikk som også brukes i kunst.[4] Ledere kan unngå dette ved å ikke gi overdrevne eller uforståelige krav til de ansatte.[5]

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Som et eksempel på ondsinnet etterlevelse ble en gruppe av amerikanske brannfolk av sikkerhetsgrunner pålagt å ha på seg bærbart trykkluftapparat. De begynte deretter å gå rundt med utstyret på ryggen, men brukte det ikke. Resultatet var at de arbeidet mindre effektivt enn om de ikke hadde hatt på seg pusteapparatet i det hele tatt. En ytteligere instruksjon var nødvendig som beordret dem til å bære og bruke apparatet.[6]

I mange av de tyske folkesagnene om Eulenspiegel tjener han som lærling hos ulike håndverkere. Hver læretid varer bare en kort tid, og avsluttes når Eulenspiegel adlyder den bokstavelige betydningen av en mesters ordre, hvilket påfører mesteren materiell skade, sosial skam eller begge deler, med resultat at Eulenspiegel straks blir oppsagt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tom DeMarco, Tim Lister, Peopleware: Productive Projects and Teams, p. 179, Addison-Wesley, 2013 ISBN 9780133440737.
  2. ^ «U.S. Set To Begin Massive Military Exercises in Qatar», CNN.com transcript, NewsNight with Aaron Brown, Dec 6, 2002, http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/0212/06/asb.00.html, besøkt June 7, 2007, «"Malicious compliance is when your boss tells you to do something and you do it even though you know it's not going to have the desired result."» 
  3. ^ «Uncivil Obedience». 2015. 
  4. ^ «Uncivil Obedience: Lowell Darling Follows the Law». 1. mars 2020. 
  5. ^ Cecilie Strømgaard Patscheider. «Djøf: Lyv dig ud af spørgsmål om babyplaner og seksualitet til jobsamtalen». 
  6. ^ Gagliano, Mike; Phillips, Casey R.; Bernocco, Steve; Jose, Phillip (2008). Air Management for the Fire Service (engelsk). Fire Engineering Books. ISBN 9781593701291.