Norges Fredsfond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norges Fredsfond administrerer frivillig fredsskatt. Formålet er å vise myndighetene at vi trenger en utvidelse av militærnekterloven. Det er mange som av samvittighetsgrunner vil reservere seg mot at skattepengene brukes til våpen og soldater. Foreningen utfordrer logikken i den rådende 'krig for fred'-tankegangen: Når jeg selv dreper et menneske, er jeg en forbryter - når jeg betaler andre for å drepe mange, er jeg en vanlig skattebataler? Fondet ønsker alle velkommen som vil 'gi fred et budsjett'. Det er en ideell forening som har som formål å finansiere tiltak som, gjennom opinionsdannelse, kunnskapsformidling og direkte konflikt- og forsoningsarbeid, bidrar til fred ved å sette i gang samfunnsprosesser, tenne engasjement, mobilisere og frigjøre enkeltmennesker.[1]

Starten var arbeid for å etablere muligheten for økonomisk militærnekt i det norske og andre lands lovverk. Stortinget har nedstemt forslag om dette. I 2011 ble idéen tent om at det ikke er noen grunn til å vente til stortinget endrer syn på dette, og fondet ble opprettet.

Norges Fredsfond skal innta et stort og langsiktig perspektiv og søke å identifisere nøkkelområder som vil gi størst mulig uttelling for fred. Foreningen skal prioritere formål som har en strategi for å målstyre sine ideer og hensikter over tid. Tiltak skal så langt mulig settes inn ved roten av problemet, eller der de ventelig vil være en spire til noe nytt og stort. Forvaltning av innbetalte midler styres av alle ”skatteytere” gjennom direkte demokrati og en åpen prosess der alles innspill teller.

«Ethvert gevær som produseres, hvert krigsskip som sjøsettes, hver rakett som avfyres, er til syvende og sist et tyveri fra dem som sulter og ikke får mat, fra dem som fryser og ikke får klær.»[2] Dwight D. Eisenhower, president USA, ansvarlig for de alliertes tropper under 2.verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norges Fredsfond - info». Norges Fredsfond. 28. februar 2013. Besøkt 28. februar 2013. 
  2. ^ «Quotation by Dwight D. Eisenhower» (engelsk). Dictionary.com. 3. mars 2013. Arkivert fra originalen 24. april 2011. Besøkt 3. mars 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]